Fabian Stang er et viktig kort for Oslo Høyre i valgkampen. FOTO: MIMSY MØLLER

«Ap kan godt la Stang være ordfører»

KOMMENTAR: En populær ordfører av Fabian Stangs format er gull verdt i valgkampen.

Kampen om Oslo ligger an til å bli kommunevalgets mest spennende. I Bergen tyder den siste målingen på at Høyre har mistet grepet. Det samme gjelder for Tromsø. I Trondheim holder Ap godt på velgerne, mens Høyre forsvarer som posisjon i Stavanger. Oslo, derimot, blir en thriller.

Innledningen av valgkampen i hovedstaden har for det meste dreid seg om eiendomsskatten. Ved hjelp av en svært misvisende nettkalkulator har Oslo Høyre greid å skape full forvirring om Aps modell. Byrådslederkandidat Raymond Johansen har kommet på defensiven. I stedet for å snakke om de ulike gode formålene de ekstra inntektene skal gå til, presses Ap til å bruke all sin tid til å gå inn i teknisk kompliserte diskusjoner og til å prate om hvor få som kommer til å bli ilagt skatten, og hvor lave satsene er. 

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Før helgen hadde Aftenposten to Oslo-målinger. Den ene viser dødt løp mellom partiene på venstre- og høyresiden. Den andre er en popularitetsmåling som viser at velgerne foretrekker Raymond Johansen som byrådslederkandidat framfor Høyres Stian Berger Røsland. Men ordførerkampen vinner Høyre suverent. Fabian Stang er ønsket av 52 prosent av velgerne. Bare 18 prosent vil ha Aps Tone Tellevik Dahl. Selv blant Aps egne velgere ønsker en fjerdedel at Stang fortsetter. 

I prinsippet burde ikke ordførerspørsmålet ha noe å si for Oslos velgere. Byparlamen­tarismen gjør at det er byrådslederen og resten av byrådet som er de utøvende politikerne. Ordføreren har først og fremst en rolle som møteleder og symbolfigur. All erfaring viser likevel at en populær ordfører av Fabian Stangs format er gull verdt i valgkampen. Det er ikke umulig for Ap og venstresiden å varsle at de gir opp ordførerkampen før valget, og lar Stang fortsette dersom de vinner makten i Oslo.  

Les Dagsavisens sjefredaktør om sitt møte med Fabian i solsteiken.