Nyheter

Aina Stenersen mener flerkultur er en styrke

Flerkultur er en styrke, mener Oslo Frps Aina Stenersen. Likevel vil hun jobbe for at innvandrere blir lik resten av befolkningen.

Det har gått i ett siden Stenersen ble leder av Oslo Frp på årsmøte i helgen. Oslo Frp har skapt overskrifter den siste uka med sine innstrammingsforslag. Blant dem at alle asylsøkere burde være i lukka mottak.

Også assimilering ble et stort tema på fylkesårsmøte. Det betyr «å gjøre lik», og beskrives gjerne som en politikk som en stat eller regjering fører overfor en språklig og kulturell minoritet for å gjøre den mest mulig lik flertallet i befolkningen. I Norge ble denne politikken ført overfor samene.

– Slik jeg tolker det ordet, så er det å bli lik som. Men da tenker jeg mest på verdier som likestilling, ytringsfrihet, demokrati. Sånne generelle verdier vi har i Norge. Man må ikke nødvendigvis bli helt lik, men ha de samme universelle verdiene, sier Stenersen.

Hun understreker derfor at fylkeslaget brukte formuleringen «assimilering av frihetsverdier» i vedtaket sitt.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Flerkulturell styrke

Stenersen er selv vokst opp på østkanten i Oslo, og i et intervju med Dagsavisen i sommer sa hun: «Mamma ville at jeg skulle bo på østkanten for å vokse opp i en miks og lære andre minoriteter å kjenne, for å forstå hva et flerkulturelt samfunn er. Verden er sånn, og det er sånn den burde være».

– Hvordan henger dette sammen med målet om å assimilere?

– De aller fleste jeg kjenner fra østkanten er opptatt av de samme verdiene: Likestilling, demokrati og ytringsfrihet. Så det stemmer egentlig veldig godt.

I intervjuet sa også Stenersen: «Vi hadde folk fra masse ulike etniske bakgrunner, og det mener jeg var en styrke. Vi lærte veldig mye om hverandres kultur, og vi blandet ofte litt språk».

– Mener du at et flerkulturelt samfunn er en styrke?

– Ja, det mener jeg.

– På hvilken måte da?

– Jeg mener det er viktig å utfordre hverandre.

LES OGSÅ: – Det er på tide å ta selvskading på alvor

– Tappes for ressurser

Å avskaffe permanent opphold for asylsøkere var et annet forslag fylkeslaget tok stilling til. Det ble ikke vedtatt, men Stenersen mener flyktninger i hovedsak skal ha midlertidig opphold.

– Vi mener folk skal komme hit for å få midlertidig opphold, og så reise tilbake igjen når situasjonen er trygg i hjemlandet. Men det er ikke svart/hvit. Hvis du har vært her i ti år kan du selvfølgelig vurderes til å bli norsk statsborger.

Stenersen mener også flyktninger bør tilegne seg kompetanse som trengs for å bygge opp landet de kom fra.

– Men er det ikke litt rart at Norge skal bruke ressurser på det istedenfor for at de skal få kompetanse som er tiltrengt her, og gjøre dem til en ressurs for oss?

– Jeg tror litt av hovedutfordringen er den ideen en har om en flyktning. For når krigen og konflikten er over, er ideen at en skal tilbake for å gjenoppbygge landet sitt. Det som er bekymringsfullt er alle de ressursene som reiser fra Midtøsten, og bosetter seg i andre land. For velstanden i de landene øker jo, mens landene de flukter fortsetter med å være bygd ned.

LES OGSÅ: – Ap-kjendisene forstår ikke politikk

– Jeg ville vært motivert

– Hvor ligger motivasjonen i å integrere seg i det norske samfunnet når man får disse signalene?

– Jeg hadde blitt kjempemotivert hvis jeg var flyktning og kom hit og fikk vite raskt om jeg fikk opphold eller ikke. Ikke som under Arbeiderpartiet når man måtte vente i opptil sju år for å få vite om man fikk opphold eller ikke. Og bare satt på mottaket og ventet og ventet i mange år. Om jeg viste på forhånd at jeg skal returnere til hjemlandet når hjemlandet mitt er trygt, i stedet for å sitte å vente et sted, så hadde jeg blitt kjempemotivert av å lære meg et yrke som jeg kunne tatt med tilbake, og visst at jeg har en fremtid å se fram til i hjemlandet mitt. Så jeg hadde syntes det var en veldig fin situasjon, hvis jeg selv var flyktning, sier Stenersen.

Innvandrerpartiet?

Oslo Frp har en jobb å gjør for å skaffe flere velgere etter et katastrofevalg i 2015, der Frp endte med en oppslutning på 6 prosent – det dårligste valget på 36 år.

Å øke andelen velgere fra innvandrerbefolkningen er faktisk en strategi for å øke partiets oppslutning i hovedstaden.

– Mange av dem som har innvandrerbakgrunn mener jeg burde stemme Fremskrittspartiet. Mange av de er opptatt av lavere skatter og avgifter. Det er vi også. Mange av dem er gründere. Vi ønsker å tilrettelegge for flere gründere, så jeg tror at hvis vi hadde fått ut politikken vår slik den er, så hadde vi fått veldig mange flere velgere, sier Stenersen.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen