Nyheter

Advarer mot å forkaste e-helseloven

Helseminister Bent Høie (H) advarer mot å forkaste forslaget til ny e-helselov, slik Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet ønsker.

De tre partiene mener forslaget er mangelfullt, og at koronakrisen har vist at det går an å finne gode og raske digitale løsninger, uten en byråkratisk toppstyring.

For abonnenter: Våre beste artikler om korona

Vil utsette

– Under korona-nedstengingen våren 2020 har IT-leverandører og helseinstitusjoner vist evne til raskt og målrettet samarbeid når det gjelder. Vi frykter at et slikt samarbeid vil bli vanskeligere og mer byråkratisert dersom det foreliggende forslaget vedtas. Lovforslaget bør gjennomarbeides på nytt, og kan ikke vedtas i sin nåværende form, sa Kjersti Toppe (Sp), Nicholas Wilkinson (SV) og Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagsavisen i forrige uke.

Les mer her: Forkaster regjeringens forslag til e-helselov

Frp ønsker å utsette behandlingen til høsten, og foreslo dette i forrige ukes møte helse- og omsorgskomiteen på stortinget. Det er opp til komiteen selv å fastsette fremdriftsplan for saken.

Utspillet fra de tre representantene har fått helse og omsorgsminister Bent Høie til å reagere, og kommentere angrepet fra de tre partiene på Stortinget.

– Konsekvensene av et slikt forslag vil være at de løsningene vi nå jobber med vil komme senere, bli dyrere og dårligere. Taperen er pasientene som alt for lenge har ventet på bedre digitale og samordnende tjenester, sier Høie til Dagsavisen.

– Pasientorganisasjonene har vært entydige i sin støtte til loven, og de opplever utfordringene med å finne gode e-helseløsninger sentralt, sier han.

Endringer

I forslaget til ny e-helselov foreslås endringer som er nødvendige for å sikre raskere innføring av viktige nasjonale e-helsetiltak, herunder tydeligere nasjonal koordinering, sektorinvolvering og styring.

Som en konsekvens av at de etablerte nasjonale e-helseløsningene overføres til Norsk Helsenett SF fra 1. januar 2020, foreslår departementet at også dataansvaret bestemt i forskrift overføres til Norsk Helsenett SF.

Men mange tunge høringsinstanser, som Legeforeningen, Sykepleierforbundet, Abelia, KS, Tannlegeforeningen, Apotekforeningen, Psykologforeningen, Oslo kommune, Drammen kommune, Asker kommune og sykehusforetakene er  negative, både til styringsmodellen og finansieringsmodellen.

Også Oslo kommune oppfattet forslaget som mangelfullt.

Les også: Helse-Norge slakter ny E-helselov

Raskt og effektivt

Høie er enig i at koronakrisen har vist at helsevesenet kan hive seg rundt, og raskt og effektivt komme opp med nye og gode løsninger.

– Hadde den nye e-helseloven fått virke noen år, hadde vi allerede hatt de løsningene på plass, sier han.

Helseministeren har forståelse for at Frp ønsker å utsette behandlingen til høsten.

– At de ønsker tid, skjønner jeg godt. På grunn av koronakrisen har det hopet seg opp med saker i Stortinget denne våren. Men hvis flertallet ender der SV, Ap og Sp vil, går dette imot de bærende elementene i loven, sier han.

Les også: Kritisk til ny e-helselov: – De borgerlige partiene må lære av feil

Mer fra Dagsavisen