VIF har levert en landslagsspiller - til U21. FOTO: NTB SCANPIX

42 mann, én fra VIF

KOMMENTAR: Byens eneste elitelag, Vålerenga, har ingen i A-landslaget, men én mann på U21.

I går ble det tatt ut 42 spillere som skal representere Norge på A- og U21-landslag de neste ukene. Det er med andre ord barometeret på hvem som er Norges beste spillere akkurat nå. Konklusjonen for hovedstadens vedkommende: Vi har hjemmebanen, mens resten av Norge leverer spillerne.

Tolv norske klubber er leverandører av spillere til disse landslagene, resten kommer fra utenlandske klubber. Rosenborg topper med fire A-landslagsspillere, men har en imponerende tilleggsliste av utenlandsproffer som har spilt i Rosenborg. 

Men dette skal altså handle om Oslos manglende leveranser. Byens eneste elitelag, Vålerenga, har ingen i A-landslaget, men én mann på U21. Ghayas Zahid er i U21-troppen fordi han har levert gode prestasjoner der hver gang har han spilt. Det er ikke årets sesong i VIF som har kvalifisert ham.

Kjetil Rekdal innrømmer at et av Vålerengas delmål er å levere landslagsspillere. Christian Grindheim har vært der, Moa Abdellaoue ville vært der i skadefri tilstand, Daniel Fredheim Holm og Daniel Braaten kunne også vært vurdert hvis toppnivået hadde vært inne. Men det er det ikke. Kjetil Wæhler har vært årets mest stabile VIF-spiller, men han har falt for landslagssjefens aldersgrense.

Per-Mathias Høgmo kan ikke bry seg om hvor spillerne kommer fra. Men også han er opptatt av at hovedstaden produserer fotballspillere på øverste nivå. Tre mann i den troppen han tok ut i går, har gått gradene i oslofotballen. Rosenborg-keeper André Hansen ble alet opp i Skeid, det ble også Omar Elabdellaoui og Haitam Aleesami, mens Joshua King rakk noen ungdomsår i Vålerenga før han forsvant ut. Før VIF spilte han i Romsås. Også Håvard Nielsen (Oppsal og VIF) tangerer en landslagsplass. 

Gode spillere løfter hverandre. Det har skjedd i Rosenborg. Og det kan fortsatt skje i VIF. Neste år?