Oslo

Ytterligere 20–30 personer smittet etter julebordet – nærmer seg 100 totalt

Ytterligere 20–30 personer er registrert smittet av koronaviruset etter et julebord på en restaurant i Oslo i slutten av november. Det kommer i tillegg til de 60 som allerede er registrert smittet.

Oppdatert med ytterligere 20-30 personer smittet fredag kveld

De smittede besøkte restauranten Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge samtidig som det ble avholdt et julebord på restauranten. De kommer dermed i tillegg til de rundt 60 juleborddeltakerne som allerede er registrert smittet, melder NRK.

– Vi gikk ut med en oppfordring og ba alle som var på Louise fredag mellom klokken 22.30 og 3.00 om å teste seg, sier assisterende bydelsoverlege i Frogner, Tine Ravlo.

Hun sier at man fortsatt er i en tidlig fase.

– Vi kan vente at det vil komme flere positive prøver inn etter hvert, så vi må nok regne med at dette tallet stiger, sier hun

Til TV 2 sier hun at ti av de 20–30 smittede sannsynligvis er smittet av omikronvarianten.

I 16-tiden fredag bekreftet Oslo kommune at det var påvist tolv nye omikrontilfeller etter julebordet.

– Disse tolv er bekreftet smittet med omikronvarianten etter sekvensering av prøvene, opplyste Ravlo til NTB.

Dermed er totalt 13 tilfeller av omikron påvist etter julebordet.

---

Fakta om den nye koronavarianten omikron

* Omikron er en mutert utgave av koronaviruset SARS-CoV-2, som kan føre til sykdommen kjent som covid-19.

* Ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Første bekreftede tilfelle stammer fra en prøve tatt 9. november.

* Varianten har 50 dokumenterte mutasjoner, inkludert 32 forbundet med spike-proteinet. Det er spike-proteinet som hjelper viruset å spre seg blant mennesker.

* WHO har klassifisert varianten som «bekymringsfull», lik variantene alfa, beta, gamma og delta, og foreløpige funn tyder på økt risiko for reinfeksjon med denne varianten.

* Ifølge Sør-Afrikas National Institute for Communicable Diseases (NICD) er det foreløpig ikke rapportert om noen uvanlige symptomer blant personer smittet av den nye varianten. Flere smittede er symptomfrie.

* Folkehelseinstituttet opplyser i en risikorapport at varianten kan være mer smittsom, men at det er liten sannsynlighet for at den gir mer alvorlig sykdom. Blant de som er smittet i et større utbrudd i Oslo, har ingen blitt alvorlig syke, ifølge bydelsoverlege Tine Ravlo.

* Det er knyttet usikkerhet til hvor effektiv vaksinene er mot den nye varianten.

* I tillegg til Sør-Afrika er det registrert tilfeller av varianten i land i Asia, Afrika og Europa – blant dem Danmark, Tyskland, Storbritannia og Nederland.

* Norge og mange andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

Kilder: WHO, AFP, regjeringen

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: