Oslo

Byråd bekymret for kulturbransjen: – Redd det vil ta knekken på noen av de beste kulturstedene i byen vår

Byråden for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV) uttrykker stor bekymring for Oslos kulturaktører, og spesielt musikk- og konsertarrangører, etter de nye koronatiltakene som ble presentert under torsdagens pressekonferanse.

– Vi får tilbakemeldinger fra bransjen om at de har måttet utsette og avlyse arrangementer og at billettsalget har stoppet fordi folk nå er bekymret for å gå på konsert og bruke kulturlivet. Det har stor påvirkning på kulturbransjen sin økonomiske situasjon, sier byråden for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV) til Dagsavisen.

Byråden er opptatt av at regjeringens kompensasjonsordninger og tiltak må treffe, at de må treffe riktig, og at de også må treffe små og mellomstore aktører.

– Jeg vet at kulturministeren sier at hun skal ta tak i det. Da er det viktig at hun korrigerer ordningene slik at de treffer. Hun kan ikke bare videreføre den forrige regjeringens ordninger som ikke traff. Vi kan heller ikke ha det sånn at de største aktørene går med overskudd, mens de små og mellomstore kulturnæringsaktørene faller gjennom, sier han.

Gamal mener at kulturlivets kompensasjonsordning, som finansministeren har sagt at skal forlenges, ikke treffer kulturnæringa.

– Problemet hele pandemien har vært at mange av kulturnæringsaktørene ikke blir kompensert over verken næringslivets ordninger eller kulturlivets ordninger for kulturaktiviteten. Billett-tap, for eksempel, som er et stort innhogg i økonomien, får de ikke kompensasjon for.

Han er opptatt av at markedsbortfallet til kulturnæringen skal kompenseres. Det vil si de inntektene de vanligvis ville hatt denne perioden hvis tiltakene ikke hadde kommet, som blant annet billettinntekter.

– Spesielt når restriksjonene kommer på så kort varsel. Kulturnæringa er superflinke på å snu seg rundt, men sju timer er ekstremt kort tid.

Kulturministeren innkalte til møte

Blant de nye tiltakene som trådte i kraft i Oslo og omegn fra fredag, er påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, registrering av gjester på serveringssteder, krav om bordservering av alkohol, og antallsbegrensning på 600 for innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser.

Fredag ettermiddag innkalte kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) 15 organisasjoner i kulturfeltet, fra både musikkliv, teater, film, kulturhus, konsertarrangører og festivaler, til møte om smittesituasjonen, de nye regionale koronarestriksjonene, og kultursektorens behov i tida som kommer.

– Det var viktig for oss at vi raskt kunne møte et bredt tilfang av aktører fra kultursektoren. Vi hadde et godt møte. Nå skal vi se på hvilket handlingsrom vi har, og utarbeide tiltak i dialog med bransjen, sa Trettebergstuen til Dagsavisen, etter møtet med kultursektoren fredag ettermiddag.

Kulturbransjen er en bransje som allerede opplever svikt i markedet og et synkende billettsalg, forteller Trettebergstuen videre før hun understreker at folk ikke trenger å være redde for å gå ut og bruke tilbudene.

– Innenfor de reglene vi nå har satt, er det trygt å gå på kulturarrangementer.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen ønsker et nytt mannsutvalg. Det er et godt grep.

Kan få store konsekvenser

I likhet med kulturminister Anette Trettebergstuen, oppfordrer byråd Omar Samy Gamal folk til å bruke kulturlivet innenfor de rammene som er satt. Men han er redd for at det er en grense for hvor lenge kulturnæringa i Oslo kan klare seg med strenge tiltak, og han er redd for at den grensen nærmer seg.

– Den tiden vi var på vei inn i nå var økonomisk veldig viktig, med utsolgte julekonserter og mye aktivitet planlagt. Vi får tilbakemeldinger fra aktører som allerede nå opplever inntektstap. Fortsetter det i den retningen lenge, vil det få store konsekvenser.

Han understreker også at flere aktører som har hatt utsatte regninger, nå skulle i gang med å nedbetale dem. Men så havnet de i en situasjon hvor de planlagte inntektene forsvinner. Han er også bekymret for at flere nå må begynne å permittere ansatte nok en gang.

– Nå er det både gamle og nye regninger som skal betales samtidig. Staten kan for eksempel ettergi eller hvert fall utsette sine avgiftskrav rentefritt. Det er en alternativ tilskuddsform som raskt kan komme på plass.

Han er også bekymret for at flere nå må begynne å permittere ansatte nok en gang.

– Det er noe med at slag nummer to treffer mye hardere, når man så vidt har begynt å reise seg. Kultur- og næringsliv er hjørnesteinsbedrifter i Oslo og kjempeviktige for arbeidsliv og trivsel. De utfordringene de nå står overfor, er jeg redd vil kunne ta knekken på noen av de beste kulturstedene i byen vår.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen