Oslo

Skyteoffer på Stovner utenfor livsfare – ingen siktet eller pågrepet

Politiets etterforskning etter skytingen på Stovner mandag kveld pågår for fullt, men fortsatt er ingen siktet eller pågrepet i saken.

Politi i arbeid ved Stovner senter i Oslo, der en person ble skutt i magen mandag kveld.
Foto: Naina Helén Jåma / NTB

Oslo-politiet opplyser i en pressemelding tirsdag formiddag at fornærmede er avhørt av politiet.

– Han er utenfor livsfare, skriver de.

Avsnittsleder Knut Jensen i drapsseksjonen ved Oslo politidistrikt sier til NTB er fornærmede er en ung mann i tenårene.

– Det var en veldig kort samtale. Fornærmede er fortsatt svært preget av hendelsen i går kveld, sier han.

Utelukker ikke flere

Etterforskningen pågår for fullt med taktisk og teknisk etterforskning. Politiet sier at de allerede har gjennomført mange avhør, og at de vil fortsette med avhør av vitner utover dagen.

– Vi går gjennom informasjonen som er innhentet, skriver de.

På spørsmål om hvorvidt politiet har konkrete mistenkte i saken, svarer Jensen at ingen er pågrepet eller siktet. Han utelukker ikke at det kan være flere gjerningspersoner.

– Hvorvidt det dreier seg om en eller flere, er per nå ikke avklart, sier Jensen.

Han sier politiet har jobbet intensivt med saken siden meldingen kom mandag kveld.

– Helt siden hendelsen har vi jobbet med store styrker med aktivt søk etter gjerningspersoner, og da gjør vi det vi tradisjonelt gjør. Vi gjennomfører kriminaltekniske og stedlige undersøkelser, sentrale vitneavhør og så videre. Vi er i en initialfase hvor vi samler inn og sikrer informasjon for å berike etterforskningen, sier han.

Ber om tips

Politiet understreker også at de ønsker å tips fra de som kan ha opplysninger eller gjort observasjoner. Dersom man har tips, kan man ta kontakt på telefon 22668338 eller på https://tips.politiet.no/web/.

– Dersom publikum sitter der ute med informasjon i saken, ber vi dem melde seg. Dette er en meget alvorlig voldshendelse i det offentlige rom, hvor fornærmede er en ung gutt i tenårene fra området, sier Jensen.

Politiet ble varslet om hendelsen i nærheten av Stovner Senter klokken 21.18 mandag kveld. En person ble skadd i skytingen. Skytingen er den åttende de siste to månedene. Foreløpig ser ikke politiet noen sammenheng mellom denne og de andre sakene.

– Vi har flere parallelle etterforskninger som pågår og vi ser alltid på om det er overensstemmelser og parallelle spor i de ulike sakene, uten at det er noe som er tilfelle i denne saken, sier Jensen.

Nesten ti personer skutt

De siste ukene og månedene har det vært en rekke skyteepisoder i hovedstaden, og i underkant av ti personer er skutt på litt over to måneder. I starten av oktober ble 20 år gamle Hamse Hashi Adan skutt og drept ved Lofsrud skole på Mortensrud i Oslo.

Politiet uttrykte tidligere denne måneden forståelse for at folk er bekymret for de hyppige skyteepisodene. De har sagt at de tar skytingen på største alvor, men at de ikke ser noen sammenheng mellom dem.

---

Fakta om skyteepisoder i Oslo den siste tiden

Åtte personer er skutt i Oslo på litt over to måneder. Her er en oversikt over skyteepisodene:

* Søndag 15. august: To gutter i slutten av tenårene blir skutt i en T-banevogn ved Skøyenåsen T-banestasjon. Én av dem blir alvorlig skadd. En mann i 30-årene er pågrepet i saken.

* Onsdag 25. august: To menn blir skutt ved en oppgang til en boligblokk på Trosterud. Begge blir fraktet til sykehus med alvorlige skader. Politiet pågriper og sikter to personer, men begge blir senere løslatt etter at mistanken svekkes.

* Mandag 30. august: En mann i 20-årene blir skutt ved Brynseng T-banestasjon, og han fraktes til sykehus med alvorlige skader. Flere personer blir vitne til skytingen. En mann i 20-årene blir pågrepet, siktet for drapsforsøk.

* Lørdag 2. oktober: En 22 år gammel mann blir fraktet til sykehus med alvorlige skader etter å ha blitt skutt i parkeringshuset ved Oslo Konserthus i Vika. Tre personer er siktet i saken, hvorav én av dem blir internasjonalt etterlyst før blir pågrepet etter ankomst fra Pakistan.

* Torsdag 7. oktober: 20 år gamle Hamse Hashi Adan blir skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud og dør av skadene dagen etter. Etter flere uker blir en mann i 40-årene pågrepet, siktet for medvirkning til drap. To andre menn er etterlyst internasjonalt. Alle de siktede er kjenninger av politiet.

* Mandag 25. oktober: En person blir fraktet til sykehus etter å ha blitt skutt utenfor Stovner senter. Politiet leter etter gjerningspersonen med store styrker, og både politihelikopter, hundepatruljer og andre bakkepatruljer er koblet inn i søket.

* Politiet uttalte i kjølvannet av Mortensrud-drapet at de tar skyteepisodene på alvor, men at de ikke ser en sammenheng mellom dem.

---