Oslo

Åpnet festivalhøsten med hiphop på haugen

De fleste festivaler er pandemiavlyst, men på St. Hanshaugen var det hiphop-festival denne helga. – Vi bråker til ti, sier festivalsjefen.

Publikum på 3xH-festivalen

Alt er ikke stengt, yo! Fredag og lørdag denne uka ble det arrangert en splitter ny hiphop-festival. På scena sto både Oslo-band og nasjonale helter.

– Vi må dra i gang kulturlivet igjen, sier Christian Fure.

Han er daglig leder i Natt og Dag, som arrangerer festivalen, og dermed en slags sjef for den lille todagersfestivalen.

Christian Fure

– Spesielt for de som ikke får så mye bookingjobber hos de store festivalene og har vært skikkelig blakke under pandemien, legger han til.

Fure forteller at det er plass til 600 publikummere på det som vanligvis er en uteservering på toppen av parken, men denne helga er festivalområde.

Ansvarlige former

Tidligere denne sommeren har St. Hanshaugen vært berykta for både bråk og tett parkliv. Nå er pandemien ennå litt mer på hell, og Fure tror akkurat det skal gå bra.

– Noen av naboene setter kanskje ikke pris på enda mer lyd herfra. Men det har vært viktig for oss å gjøre det i organiserte og ansvarlige former. Så vi bråker til ti, sier han.

Men noen soleklar band-anbefaling er vanskelig å få ut av sjefen.

– Jeg er vokst opp på nittitallet, så jeg er ikke vant med den autotunen. Hilsen gamlefar, sier Fure.

Noen som folk ble sjokka over

Isak Brodahl har stått for bookinga av festivalen. Han forteller at de har prøvd å booke mest mulig Oslo-band.

– Jeg har heldigvis litt mer kompetanse på det enn de andre bønda jeg jobber med her oppe. Så jeg har snakka med de lokale heltene, sier han.

Jonas Benyoub og Britz

Brodahl, også kjent som DJ Isakoslo, sto bakerst på scena og styrte musikken på flere av de første konsertene fredag. Han mener dette er den første hiphopfestivalen i Oslo siden Interstate-festivalen i 2004, hvor G-Unit og 50 Cent spilte. Akkurat sånn blir det ikke på Haugen i helga. Bare Kamelen kommer utenbys fra.

– Jeg booka de lokale jeg synes er fete. Det er noen folk kanskje ikke har hørt om ennå, og noen som folk ble sjokka over at vi fikk booka. Nå har Bianca akkurat gått av scenen. Hu er jo et stjerneskudd, sier han.

Navnenostalgi

For eventuelle hiphop-nørds vil forresten selve festivalnavnet kunne vekke noen gamle minner. 2XH-festivalen var navnet på en legendarisk hiphop-festival i Trondheim på starten av 2000-tallet, som inneholdt både fantastiske konserter, store hiphop-skandaler og samla en ung og kranglevoren hiphop-scene. Arrangert av gudfar for trøndersk hiphop, Torstein Holen. Christian Fure påstår, ganske lite overbevisende, at navnet 3XH ikke er stjælt derfra.

– 3XH er bare fordi vi har kjørt et konsept som heter hiphop på Haugen, sier han.

– Så du har ikke spurt Torstein om det er greit?

– Nei, jeg har ikke det altså, smiler han.

Programmet

Fredag spilte DJ IsakOslo og DJ Beatriixx, Bianca, Jonas Benouyb, Britz og T-section før Kamelen avslutter klokka 21.

Lørdag spilte Dj IsakOslo og DJ Beatriixx, Lauren, Amara, Undergrunn, Siyabång og B-boy Myhre.

publikum på hiphopfestival