Utestedene i Oslo ble tvunget til nærmere sju måneder med nedstengning, før de fikk åpne igjen i mai. For mange utesteder har dette ført til konkurs, mens andre har sett muligheter og blomstret. Hvordan har de forskjellige utestedene i Oslo opplevd pandemien, og hvordan ser de på framtida?
[ Møter hersketeknikker fordi hun er ung og klimaengasjert ]
Papa Borracho så muligheter
Papa Borracho åpnet tre uker før nedstengningen i fjor. Baren ligger i Hausmannsområdet og åpnet i oktober 2020.
– Det var ikke den ultimate timingen kan man si, sier eier og daglig leder Jesper Lind.
Selv om baren åpnet da Oslo hadde skjenkestopp, så Lind muligheter. I stedet for å stenge ned, begynte de å selge lettøl.
– Hvis noen hadde fortalt meg at jeg skulle selge så masse lettøl på en bar i mitt liv, så hadde jeg trodde de var gærne. Jeg ville at mennesker skulle få et møtested hvor de kunne være sosiale, som ikke var en Espresso House eller Starbucks.
Lind ble tvunget til å stenge baren helt når Oslo stengte helt ned. Han forteller at dette var vanskelig fordi de ikke fikk noe støtte som nyåpnet bar.
– Vi har en gårdeier som har vært eksemplarisk og så kul med oss. Det har gjort at vi har klart det.
Under nedstengningen solgte de også merch fra baren på nett, blant annet et munnbind med bar-logoen.
Daglig leder Jesper Lind er nå super takknemlig for at de omsider kunne åpne igjen.
– Jeg må jo si at vi har hatt helt utrolige gjester her fra dag én. De liker stedet vårt og kommer og støtter. Takket være dem og en fantastisk gårdseier har vi overlevd så langt.
[ Drapssiktet på Lørenskog fengslet i fire uker ]
Parkteatret har slitt på to plan
– Det var veldig kritisk for vår del. Vi ble rammet ganske hardt på to plan, fordi vi er en konsertarrangør og bar i tillegg, sier daglig leder av Parkteatret Dan-Michael Danino.
Han forteller at de har måttet stenge scenen fra mars i fjor og til gjenåpningen i år.
– Det var usikkerheten som har vært det verste. I mars i fjor så trodde vi ikke det skulle vare så lenge. Men nå har vi åpnet, og konserthøsten er godt booket, forteller Danino.
Parkteatret har måtte få hjelp av det private næringslivet for å overleve. De har fått offentlig støtte også, men det har ikke vært nok.
– Støtteordningene har vært alt for vilkårlige. Det har gjort det vanskelig å planlegge.
Hver enkel kulturarrangør har sin egen bedriftspraksis. Danino forklarer at han har forståelse for at det har vært vanskelig å gi støtte til kulturbransjen på grunn av dette.
[ Bodil Niska etter konkursen: – Det har vært en rar tid. Jeg har masse å ta igjen ]
Jaeger reagerer på innslippsstopp
– De har valgt et tidspunkt som skaper mer problemer og skaper større smitteutfordringer enn motsatt, sier daglig leder av Jaeger Ola Smith Simonsen.
Han forstår ønske om å stoppe store bevegelser mellom utesteder, men mener at tidspunktet regjeringen har valgt skaper problemer fordi de fleste pleier å dra hjemmefra eller fra restaurant til utestedet i det tidsrommet.
– Det som skjer, er at man får en del utfordringer både inne og ute. Ute fordi veldig mange kommer samtidig. Og inne fordi man skal sette veldig mange ned ved bord samtidig. Hadde man satt det til kl. 01.00 så hadde man unngått at folk drar sted til sted, og man hadde hatt en roligere inngang, sier han.
[ The Guardian: Dronning Elizabeth jobbet i skjul for å slippe unna klimalovgivning ]
Vanskelig som nattklubb
Siden 5. juli har det ikke vært lov å slippe inn gjester etter kl. 24.00.
– I begynnelsen var det ingen forberedelser, ingen forutsigbarhet og ingen informasjon fra myndighetene. Det tok lag tid før kompensasjonsordningen kom i gang, og den har heller ikke dekket bra nok i det hele tatt, sier medeier av Horgans Christian Ditleff.
– Du klarer ikke å omvende gjester til å plutselig gå ut på formiddagen og bruke stedet på samme måte. Det å smelle opp en pølsekoker og tro at det funker er helt urealistisk. Folk spiser der de spiser og danser der de danser.
Han forteller at Horgans har en omsetning fra klokka 23.00 til 03.00. Horgans er drevet av musikk, underholdning og barvirksomhet. Dette har vært vanskelig under nedstengningene.
– Før korona var Horgans et sted som gikk rundt og hadde omsetning, nå starter vi på et vis på null, sier Ditleff.
Horgans har planer om å åpne igjen 21. august. Ditleff mener likevel at dagens regler vil gjøre det vanskelig for bedriften.
– 1-meteren og bordservering gjør at kapasiteten blir veldig liten og brukskostnadene veldig høye. Vi må få tilbake det at vi kan bestille i en bar, sier han.
Ostara Bar fikk lite støtte under nedstengningen
Ostara Bar åpnet i november 2019. Eier og daglig leder Sofia Su sier at det har vært vanskelig for dem å starte rett før en pandemi.
– Det er det første året man skal starte å lage en kundebase. I tillegg til dette har vi av samme grunn fått veldig lite støtte. Vi hadde ikke noe sammenligningsgrunnlag, så de har måtte klart seg helt uten hjelp.
For Ostara som en bedrift så har pandemien vært vanskelig. Men hun forteller at på et personlig plan, hjalp pandemien henne å finne ro, og ikke møte veggen. Su startet dette konseptet helt alene og før pandemien jobbet hun 16-timers dager hver dag.
– Det hjelper at jeg er billig i drift fordi jeg er eieren. Baren har satset mer på matservering siden vi ikke kunne ha danse events. Dette har hjulpet oss med å holde Ostara i live.
[ Fra Høyre-siden til virkeligheten ]
Slet med usikkerheten
– Hele perioden har i stor grad vært preget av uforutsigbarhet, usikkerhet og vinglete begrensninger og reglement, sier daglig leder av Kafé Hærverk Vegard Heskestad.
Kafé Hærverk driver først og fremst med konserter og nattklubb i helgene. De vekslende åpningstidene ble vanskelig å forholde seg til, også for kundene, ifølge Heskestad.
– Vi har klart å holde oss flytende. Den siste nedstengningen var over sju måneder, og det var selvfølgelig vanskelig. Men jeg føler også at støtteordningene etter hvert har fungert greit for oss, sier han og legger til:
– Stengetid og det at vi ikke har innslipp etter 24 er litt katastrofalt for baren.
Ifølge Heskestad tjener de vanligvis inn all omsetning mellom klokka 23.00 og 03.00.
Regelen om innslippsstopp etter klokka 24 har gjort det vanskelig for baren å planlegge hvor mange ansatte de skal ha på vakt. I tillegg må de være flere på jobb enn de pleier, for å kunne sikre at de overholder smittevernet.
Likevel ser han positivt på framtida.
– Vi begynner jo å bli vant med å leve med denne usikkerheten. Vi tar en uke av gangen. Det er ikke særlig ideelt, men det funker, sier han.
[ Tøff på Tinder og fleksibel på jobb: – Jeg er drittlei! ]
Utestedene gleder seg til trinn 4
Selv om pandemien har gjort det vanskelig å drive utested, er de seks daglige lederne mest av alt takknemlige for å kunne åpne igjen.
– En krise er alltid nødvendig i vår evolusjon. Det er da man blir mest innovativ og kreativ. Man vokser på kreative måter etter en krise. Det har vi absolutt gjort. Vi har klart å være flinke, og vi har sett smutthull og muligheter, sier eier av Ostara Bar Sofia Su.
Dan-Michael Danino fra Parkteatret sier han er superfornøyd med sommeren. Det har vært mye godt vær og mye hyggelige gjester. Danino mener gjestene har vært veldig lydhøre til de restriksjonene som har vært til enhver tid. Men han gleder seg selvfølgelig til det åpner helt.
Det samme gjør eier av baren Papa Borracho Jesper Lind.
– Jeg gleder meg til den dagen man kan stå sild i tønne på bar. Jeg gleder meg til å få en halvliter i fanget. Fordi da er det trangt og det betyr at det er godt. Det gleder jeg meg helt vanvittig til, sier han.
----
Oslos skjenkestopp
- Skjenkestoppen i Oslo ble innført 9. november 2020, og varte i 199 dager.
- 26. mai i år åpnet byrådet krana fram til klokka 22. Fra 16. juni til 4. juli hadde Oslo skjenkestopp etter klokka 24, og natt til 5. juli ble regelen erstattet av innslippsstopp etter klokka 24.
----