Oslo

Raymond Johansen og Anders Tegnell har fått sine første vaksinedoser

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fikk mandag sin første vaksinedose. Også svenskenes statsepidemolog Anders Tegnell har bitt vaksinert. Han fikk AstraZeneca-vaksinen som Norge ikke vil bruke.

Vaksinen er midlertidig stanset i Norge og en rekke andre land som følge av koblinger til sjelden blodpropp hos noen få vaksinerte.

Tegnell, som nettopp har fylt 65 år, fikk den første injeksjonen i Saab arena fredag, melder den svenske avisen Corren. Han har ingen alvorlig bivirkninger, men en lett feber.

– Jeg vil sende et viktig signal om at AstraZeneca er en svært bra vaksine for dem over 65, sier Tegnell.

Noen sier nei

Tegnell er bekymret over at noen svensker ser ut til å takke nei til vaksinen.

– Jeg spurte personalet der jeg fikk injeksjonen om det var vanlig at folk betakker seg. De svarte at det skjer fra tid til annen, sier Tegnell.

Både Angela Merkel og Boris Johnson har tatt samme vaksine.

I Sverige anbefales vaksinen brukt for personer over 65 år. I Norge og Danmark er AstraZeneca satt på vent, mens helsemyndighetene gransker omstendighetene rundt et fåtall tilfeller av et sykdomsbilde med kombinasjon av blodpropp og lave antall blodplater, noen med dødelig utfall.

Helsemyndighetene i Danmark vurderer frivillig vaksinering med AstraZenecas-vaksinen med visse forbehold. Men det er mye som må avklares før det kan skje.

Også Raymond Johansen vaksinert

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier at frivillig bruk av AstraZeneca-vaksinen også kan bli aktuelt i Norge. Dette skal det nye ekspertutvalget se nærmere på.

Hvis regjeringen dropper både AstraZeneca- og Janssen-vaksinen, vil det få store konsekvenser for gjenåpningen av Norge. Vaksineringen kan bli mange uker forsinket, dersom ikke Pfizer og Moderna kan erstatte de to vaksinene fullt ut.

Byrådsleder Raymond Johansen fikk Moderna-vaksinen. Johansen bor i Bydel St. Hanshaugen og var opprinnelig innkalt til vaksinering onsdag kveld. Johansen har registrert seg slik at vaksinasjonssenteret kan ringe dersom det blir ledig time til vaksinering tidligere.

Mandag morgen ble Johansen oppringt med tilbud om vaksine samme dag. Det takket han ja til, og avlyste flere møter mandag.

– Jeg er glad for å ha fått første dose av vaksinen og oppfordrer befolkningen til å ta vaksinen med en gang de får tilbud om det. Mange vil få tilbud om vaksine i tiden fremover ettersom tempoet i vaksineringen øker, sier Johansen i en pressemelding.

Over 131.000 personer i Oslo har fått sin første koronavaksine, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Litt over 34.000 personer har fått begge vaksinedosene i hovedstaden.