Oslo

Eksplosiv vekst i henvendelser til Mental Helse: – Vi har reddet liv gjennom dette pandemiåret

– Stengte skoler har skapt et behov for en ventil, sier Aslaug Timland Dale. Hun er leder for Mental Helses hjelpetelefon. De har opplevd en mangedobling av henvendelser i fjor og så langt i år.

– Vi har reddet liv gjennom dette pandemiåret og det kun i kraft av å være tilgjengelig, tørre å stå i samtalene og være den fortrolige fremmed.

Det sier daglig leder for hjelpetelefonen til Mental Helse, Aslaug Timland Dale, til Dagsavisen.

Stengte skoler og fritidstilbud og begrensning av hvor mange venner du kan henge med har dominert store deler av samfunnet siden mars i fjor. Det har tært på folks psykiske helse. Hos Mental Helse driver de en rekke lavterskeltilbud, som hjelpetelefonen 116 123 og chattetjenesten Sidetmedord, der folk kan ta kontakt enten for å få noen å prate med eller stille spørsmål.

Tall fra Mental Helse viser en mangedobling i antallet henvendelser i 2020 og så langt i 2021 sammenlignet med 2019 på sin chattetjeneste. Også antallet telefonhenvendelser har skutt i været.

Tallene mellom de ulike årene er ikke helt sammenlignbare, fordi det har vært ulik åpningstid for samtaletjenestene. Likevel er tallenes tale klar: I Koronaåret 2020 var det en voldsom vekst i antallet henvendelser. Særlig chattetjenesten har man sett en mangedobling.

– Økningen hos oss kan helt klart sees i sammenheng med bevisstgjøringen av hvor viktig det er å snakke om hverdagshelsen vår, inkludert psykiske helse og uhelse. Samtidig som lavterskeltilbud som oss, blir fremhevet av og i mediene i ulike former. Dersom temaet inneholder selvmord, selvskading, psykiske helseutfordringer, de fleste temaer med fokus på psykisk helse, så kommer vårt nummer opp som et alternativ for en samtale, sier Dale.

Antallet henvendelser på Mental Helses chattetjeneste.

Korona og Ari Behn

Økningen i fjor kom allerede før koronaen kom til Norge. Hovedårsaken til det er sannsynligvis Ari Behns selvmord i romjula, som førte til at mange tok kontakt med Mental Helse og andre lavterskel hjelpetilbud i ukene og månedene som fulgte.

Dale tror også at økningen de opplevde i 2020 henger sammen med den generelle bevisstgjøringen rundt hvor viktig det er å snakke om psykisk helse og uhelse.

– Samtidig så ser vi helt klart at koronasituasjonen har bidratt til økningen hos oss. Det at så mange mennesker er «satt» på hjemmeskole, hjemmekontor, og for noen da også med hjemmebarnehage, har bidratt til et behov for en ventil, noe som for veldig mange har vært godt, nyttig og nødvendig. Og når vi da i tillegg har utvidet vår tilgjengelighet for å kunne møte etterspørslene på en best mulig måte, så har det bidratt til at vi har klart å dekke en brøkdel av det store behovet det er blant befolkningen som fortsatt lever i uvisshet over hvor lenge dette skal vare, sier hun.

Telfonhenvendelser til Mental Helse.

Terskelen senkes

Mental Helse merker også godt at flere og flere kjendiser står fram med sine utfordringer.

– Det bidrar også helt klart til at terskelen for å ta kontakt og å snakke med noen om sin utfordringer og tankekaos senkes. Det å ikke helt håndtere egen hverdag med det som for den enkelte oppleves som utfordringer blir mer og mer «stuerent og ufarliggjort» å snakke om. Hva den enkelte opplever som utfordringer er helt individuelt. Men nøkkelen til suksess er å snakke med noen, sier Dale.





Mer fra Dagsavisen