19 år gammel debutant satte spikeren i kista da Grorud ydmyket Hønefoss

GRORUD – HØNEFOSS 4-0 (2-0): Grorud avslutta vårsesongen med å høvle over Hønefoss på hjemmebane og er med å toppen etter halvspilt sesong. – Nå kan vi smile og ta sommerferie, sier Groruds trener Eirik Kjønø.

Bilde 1 av 0

Grorud avsluttet en strålende vårsesong på samme måte som de startet den. Med seier over Hønefoss. I sesongens første kamp ble det 1–2 på bortebane mot ringeriksklubben.

På hjemmebane ble det vesentlig mer komfortabelt for de gule og blå som nå ligger på fjerdeplass, med like mange poeng som Elverum og Fredrikstad på plassene foran, når deres avdeling i 2. divisjon tar ferie.

– Det har vært en god vårsesong med resultater langt over hva alle forventet av oss. Nå må vi bare fortsette, sier Kjønø til Dagsavisen etter kampslutt på Grorud.

Og det var mye positivt å ta med seg fra kampen inn i sommerferien for den ambisiøse sørlendingen. Grorud har slitt med å vinne kamper når de virkelig har nærmet seg toppen, kampen mot Hønefoss søndag var i så måte en slik kamp de har snublet i tidligere denne sesongen. Denne gangen var det ingen tvil. Samtidig måtte Kjønø klare seg uten flere sentrale spillere fra start. Tre av reservene grep sjansen og scora for hjemmelaget. Da var det god grunn til å smile etter kampen.

– Det var egentlig en ganske lik kamp som mot Mjølner, men forskjellen er at vi får en tidlig scoring her. Det er bunnsolid det vi leverer i dag, selv om vi alltid kan bli bedre, erkjenner han før han fortsetter:

– De som får sjansen i dag gjør det veldig bra, og spesielt kult med Sander da.

Ung debutant

Mannen, eller skal vi si gutten, han snakker om er Sander Munkejord. Med ti minutter igjen, på stillinga 3–0 slapp han innpå til sin debut for Grorud. Sekunder senere vant 19-åringen to dueller og la ballen iskaldt i lengste hjørnet bak en litt feilplassert Hønefoss-keeper.

– Jeg vinner ballen og kikker opp og ser at keeperen står litt skeivt og rart i mål, sier Munkejord før midtstopper Emilio Garcia bryter inn og fullfører setningen.

– Og jeg vet jeg har en god fot, ler han.

– Skriv det, legger han til. Og som sagt, så gjort.

Hovedpersonen selv toner det litt mer ned, men innrømmer at det var veldig moro å se at ballen lurte seg inn bak Alexander Suprman Hurlen Pedersen.

– Ja, det blir jo ikke bedre enn dette, konstaterer han.

Reservene leverte

Eirik Kjønø måtte som sagt klare seg uten flere sentrale spillere. Førstekeeper Emil Gundelach Ødegaard er opptatt U19-EM. Backen Ali Iqbal er ute med skade, den sentrale midtbanespilleren Martin Høyland, som har startet alle kampene denne sesongen, var ute med suspensjon. Og på topp manglet Fredrick Pettersen var litt mørbanka og slet med lysken.

Erstatteren i mål, Mats Gulbrandsen Viken fikk lite å gjøre, men fikk med seg en smultring i protokollen. Fabian Ness vikarierte i sin andre kamp på rad på backen og leverte nok en gang varene på det som var hans 19. bursdag. På midten startet Vetle Skåttun, og han vartet opp med en perlescoring i det 51. minutt. Mens på topp fikk Alvaro Torres sjansen fra start. Og han var virkelig på hugget.

Allerede etter to minutter var Preben Mankowitz svært nære å finne den høyreiste spissen, men pasningen ble noen centimeter for lang og spratt inn til keeper. To minutter senere var Torres på farten igjen, men skuddforsøket fra 16 meter gikk over og til side for mål.

Torres herja

Grorud kjørte kampen fra start og det skulle ikke ta mer enn snaue sju minutter før Mankowitz svingte inn et hjørnespark som Geirald Meyer stanget i nettet (han første for Grorud).

Minuttet etter målet var det Torres som steg til værs etter et innlegg fra Vetle Skåttun, men headingen gikk utenfor.

Men Torres fortsatte å dundre på og plaget vettet av Hønefoss sine forsvarsspillere og etter 19 minutter ble han spilt fri av Mankowitz, og alene med Pedersen gjorde han ingen feil.

Like før pause spilte Hønefoss seg til det som så ut til å bli en god mulighet, men en kjempetakling av Vetle Skåttun hindret muligheten.

Etter pause var det ingen Alvaro Torres å se på banen for Grorud. Spissen hadde tråkka over og måtte gi seg etter 45 minutter.

– Alvaro var fantastisk i starten av kampen. Selv om de som får sjansen gjør det bra har vi ikke en veldig stor tropp, så jeg er litt bekymra for det, sier Kjønø.

Drømmemål

Men Grorud lot seg ikke stoppe av den grunn. Fire minutter etter hvilen forsøkte Mankowtiz seg på egen hånd med et knallhardt skudd fra 17 meter, men Pedersen vartet opp med en strålende enhåndsredning og forhindret en tidlig scoring i andre omgang. Det skulle likevel ikke gå mer enn to minutter til før 3-0-målet kom. Og for en scoring.

Zirak Ahmed hadde kommet inn for Alvaro Torres, og det var han som trillet ballen til Skåttun, som fra omtrent 20 meter dunket til med yttersida av foten og vridde kula opp i det høyre krysset.

Fire minutter senere slo forsvaret til Hønefoss sprekker og ga Ahmed muligheten selv. Spissen fikk mye rom, men valgte å avslutte i tidligste laget og HBK-keeper Pedersen reddet greit.

To minutter senere var det på ny åpent i Hønefoss-forsvaret, men en takling i siste liten fra Joakim Mohn Rishovd forhindret Trace Murray fra å legge på til fire.

20 minutter før slutt kjørte Grorud et lurt hjørnespark. Ballen ble slått lavt inn til Zirak Ahmed på 16-meteren. Han la ballen til rette og skrudde den bort i lengste kryss, men ballen gikk via tverrliggeren og stolpen før Hønefoss-keeperen fikk kontroll på den.

Ny rekord?

4–0 skulle da likevel komme etter at Vetle Skåttun viket plass for Sander Munkejord. Han brukte kun sekunder på å vinne to dueller og lure ballen i nota.

– Han har jo ikke vært på banen i mer enn fem, maks ti sekunder. Det må være ny rekord, slår Kjønø fast.

– I hvert fall i en debut, legger han ti.

Han var mektig imponert både av Munkejord og resten av laget.

– Jeg tror aldri jeg har sett de så tent før. Det var ikke noe tvil om dette, sier Kjønø.

Han er ikke like imponert over tenningsnivået til Hønefoss.

– Det så ut som de hadde tatt en litt tidlig ferie.

Etter kampen måtte Munkejord dra i gang Groruds heiarop i garderoben. Det gikk ikke helt knirkefritt og unggutten fikk høre det av lagkameratene.

– Jeg gjør jo ikke det så ofte, jeg har aldri hatt den rollen før, ler han.

Det var med andre ord meget god stemning på Grorud da laget tok sommerferie med å se VM-finalen i klubbhuset en snau time senere. Vel vitende om at det blir toppkamper i Groruddalen også til høsten.

Dommer: Ole-Alexander Ekeli Valen.
Assistentdommere: Simen Kristiansen og Rikke Helene Melby.

Mål: 1–0 Geirald Meyer (7), 2–0 Alvaro Torres (19), 3–0 Vetle Skåttun (51), 4–0 Sander Munkejord (82)-
Gult kort: Vetle Skåttun, Grorud.
Tor Øyvind Stensæther Hovda, Joakim Mohn Rishovd, Hønefoss.
Grorud: Mats Gulbrandsen Viken–Fabian Ness, Geirald Meyer, Emilio Garcia, Glenn Harviken–Trace Murray, Preben Mankowitz, Faysal Ahmed (Henning Bunæs, 61), Elias K. Hagen, Vetle Skåttun (Sander Nilsen Munkejord, 80)–Alvaro Torres (Zirak Ahmed, 46).
Hønefoss: Alexander Suprman Hurlen Pedersen–Joakim Mohn Rishovd, Benjamin Omerovic, Marko Valdimar Jankovic, Magnus Johannessen (Daniel Østebø, 46)–Håkon Langdalen, Tor Øyvind Stensæther Hovda, Sivert Nilsen Bukten (Markus Thorberg, 78), Sivert Engh Øverby–Alexander Groven, Kenneth Diallo.