Nyheter

150 hittil i år

Mens offentlige sykehus har omskåret vel 30 nyfødte gutter siden loven ble innført i år, har den private Parsennklinikken omskåret 150. Det kirurgiske inngrepet annonseres på Gule Sider til 5.000 kroner.

– Siden det er lovmessig bestemt å tilby rituell omskjæring, ser vi ingen grunn til ikke å gjøre dette, sier urolog Halvor Oustad som driver den nystartede Parsennklinikken på Majorstua i Oslo.

Dagsavisen fortalte i går at bare et titalls gutter – cirka 30 – er omskåret på offentlige sykehus etter at lovpålegget kom 1. januar i år. Regjeringens anslag var at det ville være behov for 2.000 omskjæringer i året.

LES OGSÅ: Færre enn 50 omskåret

Annenhver lørdag

180 barn står nå på venteliste for å bli omskåret ved Ahus, Ullevål og St. Olavs Hospital. «Men hva gjør alle de andre? Gjør de som før loven kom – og får det gjort på utenlandsreiser, eller i privat regi», spurte professor Trond Markestad i Dagsavisen i går.

Dagsavisen søkte opp tilbudet på internett og Gule Sider. Det har også 150 foreldrepar gjort, eller de har brukt jungeltelegrafen. På Gule Sider finner vi den nystartede Parsennklinikken som har «overtatt» omskjæringspraksisen til Grønland Helsesenter – og en av legene der; dr. Sheraz Yaqub.

– Til daglig jobber Yaqub som kirurg ved gastrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet. Han er for tida på ferie, opplyser lege Halvor Oustad.

– Omskjæringen går ikke på bekostning av vår daglige drift. Vi leier ut lokalene til dr. Yaqub annenhver lørdag – det er da omskjæringen foregår. Da omskjærer han cirka 12 gutter. De må være i alderen seks uker til seks måneder. De omskjæres med bruk av plastikk-ring og får lokalbedøvelse, sier Halvor Oustad.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Flest muslimer

Prisen for omskjæring på denne klinikken er 5.000 kroner – 1.000 kroner høyere enn egenandelen foreldrene må betale på offentlige sykehus.

– Vi får i hovedsak henvendelser fra muslimer med bakgrunn fra Pakistan, Iran, Irak og Somalia. Mange bor i Oslo, men også i andre deler av landet; Trondheim og Tromsø, sier Oustad.

– Hva tror du er grunnen til at så få offentlige sykehus tilbyr omskjæring?

– Stor motstand blant leger og helsepersonell – og fordi de drukner i dagkirurgiske problemstillinger. Jeg forstår godt nedprioriteringen. Omskjæring er ikke et nødvendig medisinsk inngrep, det er jo ikke det, sier Halvor Oustad.

– Jeg har jobbet 15 år ved Ahus, seks år som sjef for urologisk avdeling, og vet hvor presset de er. Vi kunne enkelt tatt på oss denne oppgaven for både Ahus og Ullevål, slik den private Ringvollklinikken har gjort for Østfold sykehus, men vi trenger en avtale, sier Oustad.

Leder i Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, frykter at guttebarn fremdeles omskjæres «hjemme på kjøkkenbenken» eller i privat regi.

– Det bekymrer oss at ikke loven virker som den skulle. Vårt anliggende har vært å få omskjæring inn i ordnede forhold som ikke skader guttebarna eller påfører dem smerte. Vi vil, i likhet med de andre medisinske fagmiljøene, fortsette å jobbe knallhardt for et lovforbud, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: Alle i Nord-Norge sier nei til omskjæring

Mer fra Dagsavisen