Nyheter

1000 byer utfordrer FN

1000 byer verden over lover å bruke 100 prosent fornybar energi innen 2050.

Av Erik Martiniussen og Marie Melgård

PARIS (Dagsavisen): Ordføreren fra Paris var en av dem som var til stede da Ban Ki-moon i helgen fikk overlevert et opprop fra 1000 byer som nå lover at de skal bruke 100 prosent fornybar energi innen 2050.

– En ser at de internasjonale klimaavtalene er lite forpliktende. Derfor tar byene nå ansvar, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap).

LES OGSÅ: – Fornybart i 2030

Store byer er med

Johansen er i Paris, sammen med byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Nguyen Berge (MDG). Begge har vært med på å signere oppropet, som er med på å legge press på forhandlingene har i Paris.

– Byene tar nå skjeen i egne hender. Flere og flere mennesker bosetter seg i byene. Derfor klarer man ikke løse klimakrisen uten at byene er med. Samtidig ser vi at flere og flere byer tar ansvar, sier byrådslederen.

Med på oppropet er byer fra alle verdensdeler. I tillegg til Oslo, er byer som Sydney, Johannesburg og Milano med på oppropet. Viseordføreren i Milano, Pierfrancesco Maran, mener initiativet fra byene er viktig.

– Presset fra byene smitter nå over på nasjonene, sier han til Dagsavisen.

– Det er et stort samarbeid byene imellom. Slik kan vi dele og stjele muligheter og løsninger fra hverandre, sier han.

LES OGSÅ: – Må gi løfter til u-land

– Inspirerende

– Utfordrer byene FN?

– Det er klart at byene kan spille en svært viktig rolle med å gå foran. Løsningene kan ikke bare komme fra FN. De må også utvikles på lokalt nivå. Slik kan byene spille en viktig rolle, sier han.

Oslos byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, har vært en ettertraktet foredragsholder her nede. Spesielt vekker planene om å gjøre bykjernen bilfri, interesse.

– Klimaproblemet er ikke noe som kan løses av noen andre til en annen tid. Vi må løse det her og nå, sier hun.

– Veldig mange byer jobber med å utvikle bilfrie soner i sentrum. Vi har gått et skritt lenger i Oslo, og det blir veldig godt mottatt her, sier Berg. Hun sier det har vært veldig inspirerende å møte andre miljøbyer.

– En kan føle seg alene noen ganger og derfor er det utrolig spennende å møte politikere fra byer over hele verdens, som tenker i samme baner som oss.

Johansen mener innføring av lavutslippssoner og bilfrie soner også presser bilprodusentene til å omstille seg.

– Men politikerne må vise at de stiller krav og ønsker dette, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Opprop

I oppropet anerkjenner byene at menneskeskapte klimaendringer allerede er i gang. «Gitt at verdens byer huser halvparten av verdens befolkning og at de står bak to tredjedeler av verdens klimagassutslipp, så spiller verdens byer en viktig rolle i å vise veien inn i lavutslippssamfunnet», står det i oppropet. Løftet fra byene er at de skal kutte utslippene sine med 80 prosent innen 2050, eller sikre seg 100 prosent fornybar energi innen samme år.

Sidneys ordfører Clover Moore, er en av dem som har vært aktivt med på å utforme oppropet.

– Vi bygger systemet fra bunn av. Slik viser vi forhandlerne her i Paris at de kan og må forplikte seg til 100 prosent ren energi og få slutt på fossil energi så fort som mulig, sa han.

LES OGSÅ: - Ingen klimaavtale uten erstatning for klimaskade

Klimaforhandlinger i Paris fra 30. november til 11. desember.

Målet er en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.

– Vi er ved et avgjørende øyeblikk i klimaforhandlingene

I går åpnet den formelle delen av FNs klima­toppmøte. Miljøvernministere fra mer enn 150 land holdt i går taler og innlegg, mens de faktiske forhandlingene pågår i mer uformelle fora.
– Vi er ved et avgjørende øyeblikk i forhandlingene, sa Christiana Figueres på en pressekonferanse i går.

LES OGSÅ: Sundtoft skal lede forhandlinger

Tiden er knapp

– Til de som sier at klima ikke er på dagsorden, vil jeg be de følge med her. Sist mandag hadde vi statsledere fra 190 land i Paris. Nå har vi miljøvernministere fra mer enn 150 land her. Det er åpenbart at klima er høyt på den politiske dagsorden, sa hun.

– Det er tid for beslutninger har kommet. Det er nå opp til dere, som er betrodd oppgaven med å finne svar, å sørge for det nødvendige dyttet vi trenger for å finne en enighet, sa den franske utenriksministeren, Laurent Fabius, som leder forhandlingene sammen med Figueres.

Han minnet ministerne om at tiden er knapp: Skal man lande en avtale fredag, må den være klar allerde torsdag.

Forhandlingene pågår nå i fire hovedspor: Man forhandler om hvordan avtalen skal differensieres. Alle land skal forplikte seg i den nye avtalen, men graden av forpliktelse vil være differensiert, avhengig av landenes økonomiske størrelse. Landene forhandler også om et langsiktig klimamål.

Denne forhandlingsgruppen ledes av Norges klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft, sammen med James Fletcher, som er miljøvernminister på den karibiske øya St. Lucia. I tillegg forhandles det om finansiering og om klimamål som skal gjelde før 2020.

LES OGSÅ: Krangel om tall

Hodebry

– Alle disse forhandlingssporene forgår allerede nå, mens statsrådene holder sine appeller sier Figueres.

Et av spørsmålene som skaper hodebry, er spørsmålet om finansiering. Rike land har lovet å gi 100 milliarder dollar i årlig klimastøtte til fattige land, innen 2020.

– Det som er sikkert er at klimafinanseringen øker, sa Figueres på pressekonferansen. Flere land har lovet penger til det grønne klimafondet her i Paris, et fond som hjelper fattige land å møte klimaproblemet.

Mer fra Dagsavisen