Nyheter

100 av 800 får fortsatt bade

Da Diakonhjemmet stengte varmtvannsbassenget, mistet 800 behandlingstilbudet sitt. Nå har byrådet lovet bademuligheter til 100 av dem, for enda et år.

– Dette er en gladsak, konstaterer Tone Tellevik Dahl (Ap).

Byråden for eldre, helse og arbeid kikker ned på omtrent 15 badedraktkledde kvinner som løfter knærne så høyt de bare kan. De fleste her har enten revmatiske lidelser, slag, nevrologiske sykdommer, muskelsykdommer eller kreft.

Les også: – Bestemors hjelpebehov skal ikke være til salgs

Usikker fremtid

Blant damene i vannet her på Cathinka Guldberg-senteret til Lovisenberg sykehus er varmtvannsveteran Ragna Lier på 89 og et halvt år.

Hun har trent i basseng i omtrent 40 år, både for viplash og emfysem. Hun elsker å være her, men innrømmer at tilbudet ikke er som det en gang var.

– Jeg skulle jo helst ønske at jeg kunne gå her kontinuerlig gjennom hele året, sånn som vi gjorde på Diakonhjemmet, forteller hun.

Lier beskriver tilbudet som fantastisk, og sier at hun blir merkbart både sterkere og i bedre form av å trene med instruktør i bassenget. Likevel får hun bare innvilget tre-fire måneder av gangen, og snart må hun igjennom en ny søknadsprosess.

– Jeg kjenner flere av dem som trente på Diakonhjemmet som ikke fikk tilbud om å komme hit, så sånn sett var jeg veldig heldig. Samtidig så vet jeg jo ikke om jeg er like heldig denne gangen og får innvilget søknaden min igjen, forteller hun.

Nysgjerrig på hvem Cathinka Guldberg var? Her kan du lese mer om henne. 

Utnytter kapasiteten

Det er nemlig ikke bare de 100 pasientene fra Diakonhjemmet som har treningstilbud her, men ytterligere 60 pasienter har trent her i løpet av det siste året. Økningen av deltakere har blitt gjort mulig fordi man har delt året inn i perioder, hvor brukerne får innvilget eller avvist søknaden sin for en periode av gangen, for så å måtte søke på nytt og på nytt. Dermed vil mange oppleve perioder uten varmtvannstrening.

– Vi skal få på plass et mer langsiktig vedtak etter hvert, men det er kjempeflott at de utnytter kapasiteten så godt som de gjør, sier Tellevik Dahl.

Les også: Bjørnar Moxnes ber Ap avklare om de støtter ansatte i sykehjem eller «velferdsprofitører»

Den sykestes rett

Kristin Skeie Hagen (41) er fysioterapeut i bassenget på Lovisenberg. Hun forteller at de plukker ut de heldige etter funksjonsevne, bare de sykeste får lov til å trene her.

– Vi må vite at de som er her ikke har så veldig mange andre muligheter til å trene. Vi passer på at vi ikke får inn folk som ikke trenger å være akkurat her, som kan trene andre steder.

Saken fortsetter under bildet. 

Fornøyd med egeninnsats: Tone Tellevik Dahl (Ap) er fornøyd med at de har fått på plass et tilbud for den delen av pasientgruppen som trenger det aller mest. Fysioterapeut Kristin Skeie Hagen (41) forteller at det bare er de sykeste som har fått tilbud om trening.

Tone Tellevik Dahl (Ap) sammen med fysioterapeut Kristin Skeie Hagen. Foto: Frøydis Falch Urbye 

Liv Hillestad (62) er en av dem. Hun har en alvorlig muskelsykdom som ikke kan kureres, men det er ikke bare kroppen hennes som drar nytte av 45 minutter i bassenget hver eneste uke.

– Uten dette tilbudet hadde jeg vært enda mer ute av meg, følt meg enda mer lost. Jeg vet at jeg hadde blitt deprimert, i tillegg til at det ville vært uheldig fysisk. Det varme vannet gjør kroppen min godt, og fysioterapeuten hjelper oss til å bruke hele kroppen, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet. 

Kropp og sjeL: Liv Hillestad har sittet mye stille etter at hun ble syk. Likevel er det først og fremst den psykiske terapien hun trekker frem når hun forteller om

Liv Hillestad har sittet mye stille etter at hun ble syk. Foto: Frøydis Falch Urbye 

På land bruker hun som oftest rullestol når hun skal komme seg rundt, eller rullator når hun er hjemme i leiligheten. I tillegg til en tur med en venninne hver søndag er dette den eneste treningen hun får, frem og tilbake mellom kjøkken og stue i sin egen leilighet, forteller hun.

– Med treningen her holder jeg forverringen litt på avstand, forklarer hun, mens hun tråkker vektløst i bassengkanten.

Les også: – De eldre kommer til å fro ned i møkk (+)

Tre nye bad

Byrådet har i år satt av 600.000 kroner til bassengleie, renhold og bemanning av bassenget på Lovisenberg for 2019.

I løpet av de neste årene vil brukerne få sine egne bassenger, ettersom det planlegges tre nye varmtvannsbassenger mellom 2021 og 2024 på Manglerud, Tøyenbadet og Stovner.

Varmtvannsbassenget som forsvant

* Fram til i fjor fikk 800 pasienter behandling i varmtvannsbassenget på Diakonhjemmet i Oslo.

* Pasientene er gjerne kronisk syke med forskjellige lidelser. Særlig har mange revmatikere brukt bassenget.

* Sykehuset la ned bassenget fordi de trengte plassen til andre ting, men hverken staten eller Oslo kommune hadde et alternativt basseng pasientene kunne bruke.

* Etter mye politisk press leide Oslo kommune seg inn på Cathinka Guldbergsenteret, et sykehjem på Lovisenberg. Der er det plass til 100 brukere.

* De rundt 700 pasientene fra Diakonhjemmet som ikke har fått plass på Cathinka Guldberg må finne tilbud på egen hånd.

* Nå er Oslo kommunes avtale med Cathinka Guldberg forlenget.

* Snart kommer nye bad på Stovner, Tøyen og Manglerud. De skal ha mulighet for varmt vann.

Mer fra Dagsavisen