Markering: Ordføreren ønsker at kommunen og bystyret tar ansvar for en markering for å vise at Fredrikstad-samfunnet er mangfoldig, inkluderende og tolerant som svar på Den Nordiske Motstandsbevegelsens varslede demonstrasjon med parolen «Knus homolobbyen» 29. juli. Her fra Budapest Pride i mai i år. FOTO: DANIEL MIHAILESCU/NTB SCANPIX

Ordføreren: – La oss vise at Fredrikstad er regnbuebyen, ikke nazibyen

Ordføreren vil at kommunen arrangerer en markering samme dag som Den Nordiske Motstandsbevegelsen skal innta gatene.

Som Dagsavisen Østfold har skrevet tidligere, har Den Nordiske Motstandsbevegelsen fått tillatelse fra politiet til å marsjere og holde taler under parolen «Knus homolobbyen» 29. juli. En kraftig motdemonstrasjon har mobilisert mange via Facebook, men nå vil altså ordfører Jon-Ivar Nygård at kommunen tar ansvar for markeringen denne dagen. I en innstilling til formannskapet torsdag skrev ordføreren følgende: «Fredrikstad kommune skal ta ansvar for å markere at Fredrikstadsamfunnet er mangfoldig, inkluderende og tolerant som et svar på Den Nordiske Motstandsbevegelsen sin varslede demonstrasjon i Fredrikstad 29. juli i år.».

LES OGSÅ: Vil avvise nazidemonstrasjon

Vil skape ro og trygghet 

Innstillingen ble enstemmig vedtatt, selv om Høyres Truls Velgaard var usikker på om kommunen med dette engasjerte seg politisk.

– Det kan selvsagt sies at å stå for mangfold, inkludering og toleranse er politisk. Men jeg ønsker en bred enighet på tvers av partiene i Bystyret, slik at vi kan stå sammen om dette, sier Nygård.

Han mener det er helt naturlig at kommunen som lokalsamfunn tar initiativ til en slik markering. Saken skal endelig behandles i Bystyret 15. juni.

– Ikke til forkleinelse for dem som er engasjert i markeringen nå, men jeg tror flere vil kunne identifisere seg med en slik markering om det er kommunen og et samlet bystyre som står bak, sier Nygård.

Han fikk ros fra flere av formannskapets medlemmer for å ha fremmet forslaget.

– Om vi har ansvaret for en slik markering vil det kanskje også skape mer ro og trygghet. Det skal ikke være noen motdemonstrasjon. Motdemonstrasjoner har en tendens til å vekke sinne blant ytterliggående krefter på motsatt side, og jeg håper vi kan bidra til å dempe det. La oss vise at vi er regnbuebyen Fredrikstad, og ikke nazibyen Fredrikstad, sier han.

– Tror du det er en mulighet for at Den Nordiske Motstandsbevegelsen trekker seg fra demonstrasjonen, nå som det mobiliseres så kraftig i byen?

– Nei, det tror jeg ikke. De har sagt at de vil gjøre det, og søkt politiet. I tillegg er dette deres første demonstrasjon i Norge, sier Nygård.

LES OGSÅ: – Vi må være forberedt på innrykk fra Sverige

Nedsetter arbeidsgruppe

I tillegg fremmet flertallspartiene et forslag om at det nedsettes en arbeidsgruppe som skal se på hvordan arrangementet skal gjennomføres. Arbeidsgruppa skal bestå av to representanter fra flertallet, to fra mindretallet og to fra administrasjonen. Initiativtakerne skal også få være med, med inntil to personer. Dette ble også enstemmig vedtatt, i tillegg til at kommunen selv skal bruke Stortorvet til arrangementet.

– Jeg håper det kan bli en festdag med musikk, taler og kanskje marsjering. Det er fremdeles lenge til, så hva vi skal gjøre må vi se litt nærmere på, sier Nygård.