Matoppskrifter

Sommerlig fra COS

Ukens viner er lette, delikate og perfekte til det meste av sommermat.

COS startet opp i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano grunnla vinhuset, mest som et artig eksperiment. Eksperimentet fortsatte og i dag lager de meget bra vin ved hjelp av eldgamle metoder i Vittoria på sørspissen av Sicilia, hvor de dyrker 35 hektar på biodynamisk vis av lokale druesorter som nero d’avola og frappato med mer. Flere av vinene lages helt eller delvis på amforaer før de tappes på den særegne «Cos-flasken».

Flere av vinene er å få på polet, blant annet COS Frappato, som har kommet på polets basisutvalg i 2022-årgangen. Vinen er en lett og delikat sommerrødvin som er best servert litt avkjølt. COS Rami er en lett, lys og delikat oransjevin som også verdt å få med seg.

Det gjelder også for nykommeren Patos Susucaru Bianco 2021. Vinen er et samarbeid mellom Sondre Lerche og selveste Frank Cornelissen – og resultatet er en knallbra, lett og delikat oransjevin.

På tampen tar vi også med oss Lezèr fra Elisabetta Foradori som er laget av druen terroldego fra vinmarker ved foten av Dolomittene. Resultatet er en lys, lett og delikat rødvin som er perfekt servert litt avkjølt til alt mulig av sommermat.

---

Vinmonopolet

5178901 COS Frappato 2022 (Sicilia, Italia) kr 269,90 (88 poeng) (BA)

Har nokså lys rødlilla farge og lukter av røde bær sammen med urter og krydder. Har middels fylde og smaker av saftig bærfrukt sammen med urter, krydder og svart te. Avslutter med svært forsiktige tanniner og nydelig syre.

---

---

Vinmonopolet

531201 COS Rami 2021 (Sicilia, Italia) kr 289,90 (88 poeng) (BU)

Har middels kraftig oransje farge og lukter av fersken sammen med blomst og mineraler. Er nokså lett i smaken der det går i sitrus, fersken og mineraler. Avslutter med forsiktige tanniner og nydelig syre.

---

---

Vinmonopolet

15420001 Patos Susucaru Bianco 2021 (Sicilia, Italia) kr 299,90 (90 poeng) (BU)

Har middels kraftig oransje farge og lukter av appelsin, nøtt, anis og blomster. Har bra fylde og smaker av appelsinsitrus sammen med fersken. Avslutter med en del tannin og herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

10111501 Foradori Lezèr 2022 (Trentino-Alto Adige, Italia) kr 275 (88 poeng) (BU)

Har svært lys rødfarge. Lukter av røde bær sammen med krydder og en god del mineraler. Er nokså lett i smaken der det går i saftig bærfrukt sammen med urter, krydder og mineraler. Har lite og ingen ting tannin, men super syre i avslutningen.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

14495001 Terra d’ Alter Verdelho 2022 (Alentejo, Portugal) kr 129,90 (83 poeng) (BA)

Denne vinen er på en superpraktisk plastflaske som kan pantes i butikken. Den har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus og urter sammen med noe honning og blomst. Har middels fylde og smaker av sitrus, eple og urter og mineraler før den runder av med bra syre. Er på de aller fleste polutsalg og perfekt når du skal med litt vin på tur.

---Nyeste fra Dagsavisen.no: