Raymond Johansen vil vinne valget hjemme hos folk flest i Oslo. For å klare det, har han hatt hjelp av rundt 500 frivillige de siste ukene, og i går også av Aps partisekretær, Kjersti Stenseng. I ettermiddagstimene var det Sagene og Alna som var målet for dørbankingen. FOTO: ARNE OVE BERGO

Vil vinne valget nå

Oslo Ap vil ikke vente til midten av september med å vinne valget. De vil gjøre det nå.

Siden slutten av april har Oslo Ap gjennomført om lag 55.000 samtaler med potensielle Ap-velgere. Det regner partiet med å få god uttelling for.

Forholdet er nemlig at de fleste velgerne bestemmer seg for hvilket parti de vil stemme på, lenge før de møter opp i valglokalene.

Ved stortingsvalget i 2009 var det 55 prosent av dem som stemte, som bestemte seg for parti før valgkampen startet.

Ved stortingsvalget i 2013 var det hele 67 prosent som gjorde det samme.

Ytterligere 15 prosent bestemte seg tidlig i valgkampen ved begge disse valgene, går det fram av undersøkelser gjennomført av Ipsos MMI.

LES OGSÅ: – Raymond har ikke ringt

På husbesøk

Inkludert i de 55.000 velgersamtalene som Oslo Ap så langt har hatt, er rundt 15.000 husbesøk. Fram til mandag er målsettingen at antallet husbesøk skal øke til 20.000. I går kveld gjorde blant annet Oslo Aps byrådslederkandidat, Raymond Johansen, sitt for at partiet skal klare det i løpet av det som kalles «vårkampanjen».

Etter at Johansen først hadde møtt partisekretær Kjersti Stenseng og andre frivillige «dørbankere» i partilokalene på Youngstorget, gikk turen med buss til Sagene og så til Alna. Med i bussen var også flere hundre røde roser som skulle deles ut i løpet av kvelden.

– Det blir en grasrotvalgkamp, konstaterer Johansen.

Ikke overraskende synes han at 18 år med høyrestyre i Oslo er mer enn nok. Nå gjelder det bare å overbevise velgerne om det samme.

– Det er lite offentlighet om hva 60 milliarder kroner brukes til i Oslo. Det er et demokratisk problem, mener Johansen.

I sine møter med folk flest etter at velgerjakten startet, er han blitt forbløffet over hvor lite kunnskap det synes å være om hvem som har sittet med makten så lenge i landets hovedstad.

– Men at vi satt åtte år i regjering, det vet de, forteller Johansen, som stadig vekk blir konfrontert med dette.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Blir klokere

– Hvordan er det å ringe på ukjente dører?

– Du vet aldri hva som skjuler seg bak døra når du ringer på. Det kan være folk som er opptatt av Afghanistan, søppelkasser eller reguleringssaker. Men det er ålreit å møte folk. Det gjør oss til bedre ombudsmenn. Det gjør oss klokere, svarer Johansen.

– Vi blir klokere for hver dag fordi vi møter folk, istemmer Stenseng.

– Vi får høre om hva som er viktig for folk og om hvordan vi kan gjøre hverdagen bedre for dem, tilføyer hun.

Allerede fra 1. juli er det anledning til å begynne å stemme for Oslos innbyggere ved oppmøte i rådhuset. Den ordinære forhåndsstemmingen starter 10. august, mens valgdagene er 13. og 14. september.

LES OGSÅ: Ruster seg til kamp mot Hagen