RUSKENGENERAL: Rusken har sin egen dag i dag. Jan Hauger håper vi blir flinkere til å holde det pent og ryddig.FOTO: ARNE OVE BERGO

Vil ha oss til å plukke fem søppel om dagen

I dag går 600 barn i tog og samles i spikersuppa for å lære om søppel.

Rusken, bymiljøetatens kampanje for en ren og trivelig by, har sin egen dag. Ruskendagen går av stabelen i dag, torsdag, med barnetog fra Egertorget, aktiviteter og underholdning i Spikersuppa og en bevisstgjøring rundt forsøpling. Hos Rusken gleder de seg.

– Ruskendagen er en dag hvor vi ønsker å markere alle Ruskens aktiviteter og aksjoner. Dette er nesten som en kickoff for oss. Vi inviterer over 600 barn fra barnehager og skoler til å delta under arrangementet. Vi starter i et tog fra Egertorget, ned Karl Johans gate og inn i Spikersuppa, forteller Ruskengeneral Jan Hauger.

Sammen

Rusken er nok kjent for de fleste i Oslo. Gjennom Ruskens aktiviteter kan nemlig byens innbyggere gjøre sin innsats for et trivelig og miljøvennlig Oslo. Dessuten kan ruskenaksjonene styrke dugnadsånd hos enkeltmennesker, borettslag, sameier, barnehager, skoler, frivillige organisasjoner og næringslivet, heter det hos rusken.no. For som de selv sier det; «sammen om en ren by».

Ruskenby

I Spikersuppa kommer det kjente folk. Blant annet skal Henrik fra MGP jr opptre.

– Vi lar også ordføreren vår åpne det hele sammen med miljøbyråd Guri Melby (V). Så vil det bli underholdning fra blant andre Hanne Krogh og Glow, sier Hauger.

I Spikersuppa etableres det en Ruskenby som viser hvordan man sammen kan ta vare på byen vår, så den er ren og trivelig til enhver tid.

– Vi kan ikke komme dit at vi bare sier at «vi betaler skattepenger for å sørge for at det er fint og ryddig». Vi kan alle bidra og forsøpling er et nasjonal problem og en utfordring vi må ta på alvor hele året. I fjor plukket Rusken opp avfall utenfor Oslos søppeldunker på hele 711 tonn.

– Og vi har mellom 3.500 og 4.000 søppeldunker utplassert, sukker Hauger.

Han ser gjerne at byens borgere gjør en liten innsats.

– Vi kan alle bli bedre på å plukke opp søppel. Om vi ser noe slenge på gata, så kan vi plukke det opp i stedet for å bli irritert. Plukk fem om dagen, sier Hauger.