I løpet av det siste året har boligprisene i Oslo vokst med over 11 prosent, ifølge SSB. Så lenge renta er lav, urbaniseringen fortsetter og det ikke bygges nok boliger vil prisveksten fortsette, tror eksperter. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Spår fortsatt prisvekst

Så lenge folk flytter til Oslo i hopetall og det ikke bygges nok boliger, vil prisveksten bare fortsette og fortsette, tror boligmarkedseksperter.

– Med den befolkningsveksten som er ventet i Oslo de kommende årene er vi ikke i nærheten av å bygge nok til å ta unna. Da er det en ting som skjer: Prisene stiger sentralt i byen og sprer seg som ringer i vannet utover, sier Odd Nymark, administrerende direktør i Eiendomsmegler 1.

Mandag denne uka slapp SSB en oppdatert prisstatistikk for boligmarkedet i hovedstaden. Den viste at i løpet av årets tre første måneder har boligprisene i Oslo steget med 3.1 prosent. Sammenlignet med samme tid i fjor har prisveksten i Oslo vært på hele 11.9 prosent, langt høyere enn i resten av landet.

– Det vi ser på kontorene våre både i mars og hittil i april, er at salgstallene er ekstremt gode. Vi solgte 29 prosent mere i kjeden i mars i år sammenlignet med i fjor. Dette på tross av at påsken var i mars i år, noe som skulle tilsi lavere aktivitet, sier Finn Magnus Hansen, administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling.

Urbanisering og renter

Hansen sier han ikke blir overrasket om vi også får se en prisvekst i april når måneden er omme.

– Hvorfor markedet er sånn akkurat nå er vanskelig å si, men den underliggende grunnen er at det bygges for få boliger. I tillegg til at bruktboligmarkedet går godt, er det også mye prosjektsalg. Det viser at det er et underskudd med boliger. Urbanisering er ikke noe nytt, men er også en underliggende faktor. Mange vil flytte til Oslo, og de fleste vil bo ganske sentrumsnært, sier direktøren, og legger til:

– Når vi i tillegg har et lavt rentenivå gjør det at mange har muligheten til å skaffe bolig selv om det er høye priser. Vi har også en foreldregenerasjon som har mulighet til å hjelpe barna sine. Det er ikke uvesentlig.

Vil vedvare

Førstkommende helg er det annonsert bortimot 1000 visninger i Oslo alene, viser et kjapt søk på Finn. Men det er langt fra nok. Vil man gjøre noe med prisveksten må man bygge mer, sier direktørene.

– Hvis det lave rentenivået fortsetter, noe det ligger an til, og arbeidsledigheten ikke vokser, vil prisveksten fortsette. Men det er grunn til å håpe og tro at den ikke blir like voldsom som det siste året, sier Nymark.

– Hvis man ikke vil gjøre noe med tettheten eller markagrensa, må vi gjøre Oslo større. For å gjøre det for å klare å demme opp for en langsiktig prisvekst, må vi knytte omkringliggende områder mye bedre sammen, sier Hansen, og legger til:

– Vi må sørge for at det går kjapt å komme seg til Ski eller Romerike. Så lenge de underliggende faktorene består så ser jeg for meg at prisveksten vil vedvare en god stund, sier han.