Svært mange ventet forgjeves på bussen torsdag morgen. Her på Jernbanetorget. FOTO: PAUL KLEIVEN/NTB SCANPIX

Snøen skapte kaos

Ruter har stanset nesten all busstrafikk i Oslo på grunn av det store snøfallet. Også fly, tog, trikk og bane er rammet.

 

Av Alexander Vestrum

De fleste busser i Oslo og Akershus står stille grunnet glatt føre inntil veiene er brøytet/strødd. Det er også store forsinkelser på trikkens linjer. Reisende henvises til reisegarantien, meldte Ruters nettsider torsdag morgen. Rett før klokka 8 stoppet alle busser og sto med blinkende lys i gatene. Også for trikker og T-bane oppsto det forsinkelser, som varte langt utover dagen.

- Det er av busselskapene blitt vurdert som uforsvarlig å kjøre buss i Oslo, og politiet stanser også stadig mer av trafikken flere steder i Akershus. Trafikksikkerheten kommer først, og det vurderes fortløpende om forholdene er forsvarlige til å kunne kjøre buss, opplyser pressevakten hos Ruter.

Helårsdekk

– Bussene kjører på helårsdekk og har sjelden fremkommelighetsproblemer utenom i bakker eller på is. De fleste bussene har kjetting som de kan sette på drivhjulene, men dette er ofte veldig tidkrevende og det gir ikke full effekt på for eksempel en leddbuss, skriver Ruter i en pressemelding.

– Enkelte steder i Akershus har også politiet pålagt bussene å kjøre med kjetting.

Det er andre faktorer som også gjør at det er uforsvarlig å kjøre, som mulige ulykker med andre kjøretøy som sklir i motbakker, og passasjerer på holdeplassene hvor det ikke er måkt snø, heter det videre.

Les slaskens snøkommentar: Snømageddon: Noen må gå! Men hvem?

Varslet mannskaper onsdag

Bymiljøetaten i Oslo har ansvaret for snøbrøytingen i Oslo, og på sine hjemmesider skriver de at de har vært forberedt på nattens og formiddagens snøfall.

- Alle entreprenørene ble varslet om dette i går, slik at vi har strødd preventivt på veiene før snøen kom også. Bare i sentrum ble det brukt 40 tonn salt preventivt. Med det store snøfallet klarer ikke den preventive strøingen å ta alt, skriver etaten på sin hjemmeside.

De opplyser at alt tilgjengelig mannskap og utstyr er ute, men det har vært et problem at etter kl. 7 har brøytemannskaper stått i kø fordi mange kjøretøyer sperrer veiene.

På twitter kommer politiet med følgende melding: Vi har mye mannskap ute som bistår og sikrer alle uhell. Slipp frem brøytemannskaper og bergingsbiler. De er på vei med gulblink av en årsak.

Stengte rullebaner

Oslo lufthavn (OSL) stengte ved 11.30-tiden torsdag rullebanene og taksebaner.

– Vi får ikke unna nok snø til å ha sikker flytrafikk, fortalte pressekontakt Lasse André Vangstein til NTB.

Rett før klokka 13.30 kunne OSL melde at én rullebane er åpnet.

– Vi ber alle reisende møte som normalt og forholde seg til informasjon fra flyselskapet sitt, lyder meldingen på flyplassens nettsider.

Det hører til sjeldenhetene at Oslo lufthavn stenges i såpass lang tid som torsdag.

Lange køer

Flere steder i og rundt Oslo var det lange køer og store problemer med trafikkavviklingen som følge av de store snømengdene på veiene.

Det har spesielt vært problemer med vogntog som ikke kommer seg opp glatte bakker, opplyser veitrafikksentralen til NTB. I sentrumsgatene mistet busser og andre kjøretøyer veigrepet og sto på tvers i veibanen. I tillegg skapte snøen en del problemer en rekke steder, ifølge trafikkoperatør Trude Lindstad.

Det blir også rapportert om vogntog og biler som står fast. Flere har kjørt på sommerdekk, ifølge politiet.

Vogntog står

Situasjonen var den samme på mange av veiene inn mot Oslo. Tilmed flere brøytebiler har kjørt av veien og trenger assistanse.

– Vi har alt av mannskaper ute, men snøen laver så voldsomt ned nå at de bare må begynne på nytt igjen når brøytebilene kommer til enden av veien, sa trafikkoperatøren torsdag morgen.

Jernbaneverket melder om mange forsinkelser for togene på grunn av snø i sporveksler. Dessuten var det store forsinkelser i togtrafikken via Oslo S på grunn av sporfeil både der og ved Bryn stasjon.

Varslet uvær

Meteorologisk institutt ba onsdag folk forberede seg på våt snø, vind og vanskelige kjøreforhold på Sør- og Østlandet.

Twitter serverte de følgende dikt: «Torsdag vil det snø, og det kan fort bli kø. Har du satt sommerdekkene på? Da bør du la bilen stå.»

Det er sendt ut OBS-varsel for en rekke fylker. Snøværet er ventet å vare til midt på torsdag i Agder-fylkene, og til torsdag kveld i Buskerud, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo, Oppland og Hedmark.

Enkelte steder er det ventet opp mot 60 millimeter nedbør. På kysten i Agder er det varslet opp mot sterk kuling. (NTB)