Nyheter

Seks ulike regjeringsinntrykk

Høyhus, parker, arkader, vannspeil, åpne rom og møteplasser. Nå har nye regjeringskvartalet kommet ned på tegnebrettet.

Bilde 1 av 8

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) likte godt de seks forslagene om utformingen av det nye regjeringskvartalet. Seks arkitekt- og konsulentteam har tatt del i et parallelloppdrag, der de har levert sine forslag til hvordan regjeringskvartalet kan utformes.

Og det var seks ulike forslag, som hadde et spekter fra høyhus til mer parklignende områder.

Bymiljø

Men Sanner ville ikke utpeke noen favoritt for sin framtidige arbeidsplass.

– Nå er dette første gang jeg ser forslagene, men etter å ha tatt runden, synes jeg det er mange gode forslag, sier han til Dagsavisen.

– Forslagene er veldig forskjellige, og viser hvilke muligheter vi har. Men det har også en del fellestrekk som går på åpenhet og tilgjengelighet. Dette skal ikke bare være et sted hvor det jobbes, men også et sted hvor mennesker trives. Regjeringen har vært veldig opptatt av regjeringskvartalet skal være åpent, at det blir et byrom. Dette er i hjertet av Oslo, og da må vi få et kvartal som samspiller med resten av byen, sier statsråden.

– Mange av forslagene går på å bygge i høyden. Hva synes statsråden om de forslagene?

– Dette er forslag som nå vil bli debattert, som går på hvor høyt og hvor kompakt det skal bygges. Bygges det i høyden, blir det mer rom for byrom ved siden av. Dette blir ikke bare et sted for dem som skal jobbe her og for ekspertene, men for hele byens befolkning, og resten av landet, sier han.

Her kan du se de seks arkitekt- og konsulentteamene presentere sine forslag

Les også: Svanesang for Y-blokka

Åpen prosess

Forslagene handler ikke om hvordan bygningene skal se ut, men hvordan byrommet og bymiljøet skal være, hvor gatene skal gå og hvor plassene skal være. I tillegg handler det om hvor byggene skal stå, hvor høye de bør være, og hvordan trafikk, miljø og sikkerhet skal integreres.

Parallelloppdraget er ikke en konkurranse, men en åpen, honorert idéutviklingsprosess. Det skal ikke kåres noen vinner av forslagene fra de seks arkitekt- og konsulentteamene. Hensikten med å gjennomføre et parallelloppdrag er å sikre godt tilfang av ideer og løsningsmuligheter som grunnlag for en reguleringsplan for det nye regjeringskvartalet. I forslaget til ny reguleringsplan kan ideer fra de ulike forslagene i parallelloppdraget kombineres til et helhetlig konsept for den bymessige utviklingen av det nye regjeringskvartalet.

Les også: – Bør ta mer hensyn til aktivt byliv

Les også: River flere bygg rundt Høyblokka

Les også: Y-blokka forteller noe om Norge

Byrom

Team White, som har utarbeidet forslaget «Et sted å møtes», mener Oslo nå har en enestående sjanse til å fornye seg. Det nye regjeringskvartalet utvider Oslo sentrum og skaper gode, bymessige forbindelser mellom øst og vest.

– Vi har lagt vekt på å skape trygge og hyggelige byrom, i og rundt regjeringskvartalet, sier arkitekt Jenny Mäki i Team White til Dagsavisen.

Les også: Regjeringskvartalet utformes

Les også: Bygger regjeringskvartalet

Les også: S-blokka snart jevnet med jorden

Mer fra Dagsavisen