Sekker under vinduet liker ikke brannvesenet eller Bymiljøetaten. En sigarettglo som kastes opp i disse, kan få fatale følger, sier Atle i Bymiljøetaten, og Caroline Wergeland i Brann- og redningsetaten i Oslo. FOTO: TOM VESTRENG

Rød fare for gule sekker

Et stadig større antall gule kontainersekkker preger bybildet. Men det mange ikke tenker på er hvor brannfarlige mange av disse er. I går kveld måtte brannvesenet ut og skumlegge flere sekker på grunn av stor brannfare.

I forrige uke var Dagsavisen med brannvesenet og Miljøetaten  i Oslo, med på en tur rundt for å fine brannfarlige søppelkonteinere.

Og de trengte ikke lete lenge.

Skum

– Jeg ville aldri turt å legge meg, før denne var fjernet, sier Atle Rønning i Bypatruljeavdelingen i Bymiljøetaten, og sparker borti en fullstappet sekk, med alt fra papp og en madrass, til spon og planker.

– En sigarettglo, og det kan få fatale konsekvenser, sier han, og rister på hodet.

Tirsdag kveld var mannskaper fra Hovedbrannstasjonen i Waldemar Thranes gate, og fylte isekker med skum, på grunn av brannfaren.

En test Brannvesenet gjennomførte i forrige uke med en fullstappet plastsekk, var at flammene sto fem meter til værs etter kort tid.

Bare i fjor var det 214 konteiner- og søppelkassebranner i Oslo.

– Problemet er at når plasten smelter, ramler innholdet ut, og sprer seg. Det gjør brannspredningen enda større. Dersom sekkene står inntil en fasade er risikoen for en storbrann med alvorlige konsekvenser enda høyere, sier spesialkonsulent ved brannforebyggende avdeling i brann- og redningsetaten i Oslo, Caroline Wergeland.

Følg Dagavisen Oslo på Facebook!

Befaring

De to tok med Dagsavisen på en av sine befaringer for å se etter konteinere og disse nye plastsekkene, som gjerne brukes av private når de skal pusse opp eller kaste ting.

I Vibes gate på Majorstua får Caroline Wergeland vite av en nabo at det er folk i leiligheten der det pusses opp, og all søpla er stablet i tre fullstappede sekker rett utenfor vinduene i første etasje.

– Der var det kun en håndverker, og vi slet litt med kommunikasjonen, sier hun, da hun etter en stund kommer tilbake.

Men etter litt detektivarbeid, får hun tak i eieren av leiligheten på telefonen, som like etter kommer til stedet.

– Den skal fjernes i kveld, sier eieren lett beskjemmet, og har full forståelse for at sekken ikke kan være der over natten.

Og han tar til seg formaningene om at en brann her kan få alvorlige og fatale konsekvenser, som han kan måtte stå til ansvar for.

– For vanlige konteinere er det klare regler på hvor de skal stå og når de skal tømmes. For disse nye plassekkene, finnes ikke tilsvarende regler. En konteiner kan vi forlange fjernet, men med en sekk kan vi bare komme med en henstilling om fjerning, sier Caroline Wergeland.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Nytt regelverk

– Det jobbes med å regulere bruken av avfallssekker, så vi håper et regelverk snart er på plass, sier Rønning.

Rundt om i Oslo er det til enhver tid utplassert et stort antall store stålkonteinere. Tirsdag var det 90 stykker som hadde tillatelse fra kommunen. På grunn av brannfaren må konteinere uten lokk ikke plasseres nærmere bygning enn fem meter. Dette er spesielt viktig i den tida beboerne ligger og sover.

– Men det er ikke alle som innrapportere det, sier Wergeland, og dirigerer sjåfør Rønning til en gate på Frogner, hvor det skal stå to store konteinere.

– Dette er ikke bra, sier Rønning, og kikker opp i konteineren, som er full av trevirke og står helt inntil husveggen, ikke de fem foreskrevne meterne fra veggen.

– Denne må fjernes, sier Wergeland, og får tak i firmaet som eier konteineren på telefonen.

Det lover å hente den kjapt.

– De fleste skjønner alvoret når vi ringer, og ber om at konteineren fjernes, sier han.