Nyheter

Purka på Nordre Lindeberg har fått åtte små

De er bare vel en uke gamle, de små grisungene som koser seg hos mammaen sin. De lysbrune små krabatene dier ivrig.

Bilde 1 av 2

Grisungene, som ble født 24. juni, har funnet hver sin patte og forsyner seg grådig. Moren lar seg ikke påvirke av en gruppe barnehagebarn, som har ankommet og henger over gjerdet. Bare når det smeller i en dør, kvepper de til. Det virker som om hun har nok til alle.

Grisemor bærer navnet Olava og er av rasen Durok. Mikses denne rasen med tre andre blir det til edelgris.

LES OGSÅ: Den sjeldne kystgeita kan redde Oslos kulturlandskap

God føderske

– Denne purka er en god føderske, sier Jan Petter Pettersen som er gårdspedagog på Nordre Lindeberg gård. – Ja, hun har vært flink når hun legger seg ned. Hun er forsiktig med ungene sine, sier driftssjef Marthe Elisabeth Lindseth.

Etter en liten stund er de mette og fornøyde. De er allerede sterke i beina. Men den vi har festet blikket er ikke helt stødig i ganglaget ennå. Han vakler litt på sine små bein.

Plutselig er det to som setter i å leke.

– De ser jo ut som hundevalpene til søstera mi, sier Irene Tomren fra Solfjellet barnehage. Hun sier at nærmiljøet bruker Nordre Lindeberg besøksgård mye. Her kan barn og voksne få nærkontakt med dyr.

– Grisen er det mest populære dyret på gården, forteller jan Petter Pettersen. – Det er der alle står og det er grisen alle vil se. Han sier at det ikke er lenge til ungene får lov til å slippe inn i båsen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Ikke grisete

Jan Petter Pettersen sier at grisen ikke er så grisete som alle skal ha det til. Den sørger gjerne for å gjøre fra seg i et eller to hjørner. Der den ligger og der den leker vil den ha det rent.

– Grunnen til at mange synes den er urenslig er nok at den er kjent for å rulle seg i gjørme. Den er jo lyshudet og kan lett bli solbrent. Gjørma bruker den som en slags solkrem.

Pettersen forteller at det er barn av ulikt etnisk opphav som kommer på gården. Ofte er det barn med muslimsk bakgrunn.

– Av 50.000 unger som har sett grisen på nærthold, kan jeg bare huske et par ganger at et barn ikke har fått gå inn i båsen og hilse på. Og barnehagelærerne har vært flinke. Før de går inn har de bedt barna ikke si «æsj». Grisen er et dyr som alle andre og har krav på respekt.

Mer fra Dagsavisen