Politiet i Oslo må stadig rykke ut til hjemme alene-fester som har gått over styr. De oppfordrer foreldre til å tenke seg om før de overlater huset til ungdommen og selv drar på påskeferie. FOTO: NTB SCANPIX

Politiet advarer mot alene hjemme-påske for barna

Ungdom fester alene hjemme i påsken. Politiet advarer foreldre.

Oslo topper statistikken over nordmenn som drar bort på påskeferie. Men hva gjør vi dersom ungdommen ikke lenger vil være med på familiekosen, men heller tilbringe påsken i byen? Disse foreldrene bør ha den gode samtalen med ungdommen i forkant, mener politioverbetjent Dag Harald Drevsjø ved forebyggende avdeling på Manglerud politistasjon.

Under 18 år

– Ungdommene må tenke på at dersom de inviterer venner, kan dette medføre at andre uønskede ungdommer også kommer på besøk, sier Drevsjø.

Politioverbetjent Jarle Kolstad, leder av Forebyggende avdeling på Stovner politistasjon, mener vi som foreldre bør være forsiktig med å la barn under 18 år være alene hjemme.

– Det er selvsagt foreldrene som kjenner sitt barn best og vi skal stole på barna våre. Selv ungdommene som er alene hjemme og gjør alt helt riktig, kan oppleve at andre deler opplysninger om festen på sosiale medier. Dermed kan hele kvelden gå helt over styr, forklarer Kolstad.

Han mener ungdomsforeldre av i dag må være forsiktige med å sammenligne med egen ungdomstid.

– Vi hadde ikke sosiale medier. Effekten av ting som spres på sosiale medier kan være enorm.

Reiser bort

Drevsjø og Kolstad understreker begge at påsken normalt sett ikke er den tida der de opplever flest hjemme alene-fester. Selv om ikke alle ungdommene er med foreldrene på ferie, drar mange til typiske festesteder.

– Men vi ser at det forekommer fester i hus og leiligheter der foreldrene er bortreist, på samme måte som dette skjer om sommeren når foreldre er bortreist, forklarer Kolstad.

Går seg vill

I oktober la Forebyggende avdeling på Manglerud ut en melding på sine Facebook-sider der de fortalte at de ikke turte å legge ut bilde av alle hjemme alene-festene de hadde avsluttet natten før, og om alt oppkastet som måtte tørkes opp og om mye knust glass.

– Vi opplever ikke at ungdommen tester grenser, men at de går seg vill i total mangel på grenser, het det i meldingen på Facebook der de også oppfordret foreldre i bydelen til å ta et større ansvar for å forhindre hjemme alene-fester.

Tydelige voksne

Politiet bekymrer seg enda mer for de varme helgene som kommer etter påsken. Dette kan være den mest utfordrende tida for politi som jobber mot ungdom og rus.

– Arbeidet som blir gjort rundt i bydelene av utekontakter og natteravner, som sammen med politiet oppsøker de stedene ungdom ferdes for å forebygge uønskede hendelser, er veldig viktig. Det viktigste forebyggende arbeidet bør foreldre gjøre ved å være tydelige voksne og ha den gode samtalen med ungdommene om hvilke utfordringer de kan komme ut for, understreker Drevsjø.