Nyheter

– Nesten for godt til å være sant

PSYKISK HELSE: I to år har Frogner hatt tilbudet «Rask psykisk helsehjelp». Det ble redningen for studenten Malin Nesvoll Vangsnes.

Av Maria Carmen Simonsen


– Etter den første telefon­samtalen ble jeg ti kilo lettere.
Slik beskriver Malin Nesvoll Vangsnes (25) sitt første møte med «Rask psykisk helsehjelp». Et pilotprosjekt gjennomført av Oscar lokalmedisinske senter i bydel Frogner.

Oslo kommune er én av tolv kommuner som har vært med i pilotprosjektet med navn «Rask psykisk helsehjelp». Med midler fra Helsedirektoratet har målet vært å gi et gratis lavterskeltilbud for personer med lette til moderate depresjoner og angstlidelser. Hittil blir prosjektet sett på som en suksess av både ansatte og pasienter.

Motgang

Det er høst 2013. Malin Nesvoll Vangsnes har akkurat tatt på seg et prosjekt på skolen. Hun skal skrive en TV-serie, alene. Det er litt mye, selv for henne, men studenten er kjent for å ta utfordringer på strak arm og fullføre dem med glans. Men skoleprosjektet går ikke helt som det skal, og Vangsnes ender opp med å få et angstanfall.

– Først ble jeg sykemeldt i én måned og fikk beskjed om å «gå det av meg», men det ble bare verre, forteller Vangsnes.
Vangsnes blir henvist til Distriktspsykiatrisk senter (DPS), men føler ikke behandlingen hjelper. Da foreslår fastlegen at hun kontakter «Rask psykisk helsehjelp».

– Da ble jeg skeptisk og tenkte: «Hva er dette for et tilbudet som jeg bare kan ringe til?», forteller Vangsnes.
Men for Vangsnes ble det redningen. Hun pratet med én av de ansatte på Oscar i tre kvarter over telefon, og følte seg som en ny person etter samtalen.

Ser positivt på framtida

Nå er Vangsnes snart ferdig med behandlingen og føler seg klar til å ta igjen den tapte tida.
– Livet blir stående på vent når noe slikt skjer. At «Rask psykisk helsehjelp» har vært et lavterskeltilbud, har vært helt avgjørende for meg, forteller Vangsnes.

Leder for Oscar lokalmedisinske senter, Maja Berg Kristoffersen, forteller at tanken bak prosjektet er nettopp slik Vangsnes beskriver møtet med senteret.

– At man skal møtes i døren med åpenhet er viktig, mener Berg Kristoffersen.

I 2013 hadde «Rask psykisk helsehjelp» totalt 150 henvendelser. I 2014 har henvendelsene økt til 245. Dessverre har tilbudet kun vært forbeholdt beboere av bydel Frogner, så noen av henvendelsene har blitt avslått grunnet dette. Møtet med de ansatte ved Oscar og deres brukere gjorde tydelig inntrykk på helse og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide (H). Nå håper han at tilbudet kan utvides til flere kommuner og bydeler.

– Erfaringsmessig ser vi at det er mange som har behov for rask og tidlig hjelp, og i dette prosjektet ser vi at det har gitt gode resultater, sier Eriksen Søreide.

Mer fra Dagsavisen