SKI FRA EKEBERG: Tale Storvik spente på seg skiene og gikk på ski til jobben i snøværet. FOTO: MIMSY MØLLER

Hele Oslo tatt av snøen

Mens bussene sto bom fast i snøkaoset, tok Tale Storvik skiene fatt.

 

Av Kristin Fredriksen og Ester Nordland

Ikke alle var like forferdet over det usedvanlig kraftige snøværet som lammet hovedstaden i går. Dagsavisen møtte Tale Storvik på ski i Eva Kolstads gate.

– Det var jo ikke noen buss som gikk. Dermed ble det mest praktiske og det morsomste å ta skiene fatt, sier Storvik fra Ekeberg. Hun la løypa til jobb i Møllergata gjennom Ekebergparken.

– Jeg var litt overmodig ved Ekebergrestauranten og tok den bratteste veien ned. Det ble mye nedoverbakker og løssnøkjøring. Så jeg hadde et par fall. Etter hvert kom brøytebilen og ødela skiføret for meg. Da satte jeg meg på trikken.

– Ga det mersmak?

– Ja, jeg tar gjerne en slik tur til. Det var faktisk min første skitur uten barn, sier Storvik.

Også Veslemøy Holte droppet kollektivtrafikk på vei til jobb i dag.

– Det er masse brøytebiler og bilene kjører så sakte. Stemningen er nesten litt magisk, sier hun.

Les også: Snømageddon: Noen må gå! Men hvem?

 

Sperret veier

Men ikke alle syntes det var like magisk at det falt opp mot 60 centimeter med snø flere steder på Sør- og Østlandet. Og ikke alle bilpendlere hadde tatt Meteorologisk institutts advarsel onsdag om å la bil med sommerdekk stå.

Bymiljøetaten i Oslo hadde kalt ut 168 brøytebiler i 3- og 4-tida natt til i går. I tillegg hadde de strødd 40 tonn salt bare i sentrum, men det holdt ikke mot de store snømengdene som kom.

– Det var helt ekstreme forhold på morgenkvisten. Vi har hatt brøyteberedskap som en helt vanlig vinterdag. Det var da de som skulle på jobb i 7-tida valgte å kjøre bil med sommerdekk problemene begynte for alvor. Folk kjørte ut og sperret veien for brøytebilene. Det er ikke kommunen som har skylda for trafikkaoset – det er det dem som kjører med sommerdekk som har, sier pressekontakt Odd Olav Bratteberg i Bymiljøetaten til Dagsavisen.

Ingen hardt skadd

Veitrafikksentralen meldte om mange ulykker på veiene, men ingen hardt skadd. Og politiet og brannmannskap måtte be folk om å slippe redningsbilene fram.

– Vi har mye mannskap ute som bistår og sikrer alle uhell. Slipp fram brøytemannskaper og bergingsbiler. De er på vei med gulblink av en årsak, oppfordret oslopolitiets operasjonssentral.

I 07-tida på morgenen måtte Ruter la alle busser stå fordi det ikke lenger var forsvarlig å la dem kjøre videre på grunn av ekstremt glatte veier og dårlig sikt. Fordi det kraftige snøværet vedvarte også utover ettermiddagen var alt annet enn skolebusser tilbake på veien i løpet av ettermiddagen. Tog, trikk og T-bane gikk med full kapasitet etter klokka 14, men med forsinkelser. Unntaket var linje 1 til Holmenkollen som ikke gikk mellom Vettakollen og Frognerseteren, ifølge Ruters pressemelding. Ruter anbefaler sine reisende å benytte seg av reisegarantien.

 

Skrevet på twitter

Ting som varmer et lærer hjerte: Elever som poster bilde av at de på vei til skolen på ski
@Lektorthorsen


Til orientering: det bor dobbelt så mange i Oslo/Ahus som i de fire nordligste fylkene til sammen. 228 pr km2 vs 4,5 pr km2. #snøkaos
@fenilsen


Burde tatt med niste, fortsatt på bussen...
@thomjam


Hei, resten av Noreg. Det var ikkje eg som kalte det snøkaos, eg kallar det snø. BM etnisk nordnorsk/trøndersk i Oslo
@IngerJS

-Snø i mars?
[tar på meg solbrillene]
[tar av meg solbrillene]
[tar på meg solbrillene]
[kikker over glassene]
...ikke uvanlig i mine øyne
@eivindtraedal