Noen stiftet bekjentskap med sykkelverkstedet allerede under Miniøya sist helg, og møtte da både Tomas Ribes Arntzen (til v) og Marcell Krivan fra Sykkelkjøkkenet. FOTO: BYMILJØETATEN I OSLO

Gratishjelp til syklister på felgen

Det blir stadig mer gunstig å være syklist, nå også på grunn av muligheten for gratis reparasjon av sykkelen.

I morgen kan du som har en defekt sykkel la lommeboka være igjen hjemme og oppsøke Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo. Der vil frivillige tilknyttet den ideelle foreningen Sykkelkjøkkenet Oslo, bistå med enkle reparasjoner.

LES OGSÅ: Satser på sykkel

Mobilt verksted

Dette skjer i forbindelse med den offisielle åpningen av Oslos første mobile sykkelverksted. Det befinner seg i en container som vil bli stående i Sofienbergparken hele juni.

– Hva slags reparasjoner er det dere kan tilby, helt gratis, styreleder Thea Bjaaland i Sykkelkjøkkenet Oslo?

– Det kommer an på kapasiteten og pågangen, men i utgangspunktet er det snakk om enkle reparasjoner slik som lapping av dekk, oljing, girjustering og ordning av bremser.

– Hva håper dere å oppnå med dette?

– Det er jo mange som har sykkel, som ikke helt vet hvordan de skal vedlikeholde den, og derfor blir den stående. Men ofte skal det bare en liten reparasjon til før sykkelen igjen kan tas i bruk.

De om lag 15 frivillige tilknyttet Sykkelverkstedet er også opptatt av å redusere mengden med sykkelavfall rundt omkring i Oslo. Fastlåste rester av sykler rundt omkring er vel noe de fleste av oss har observert mer enn én gang.

– Det er også mange som har lyst til å sykle, som ikke har sykkel. De har vi lyst til å matche med sykkelavfall, forteller Bjaaland.

Ifølge henne skal det ofte ikke mye til før sykkelavfallet igjen er en velfungerende sykkel.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Tilgjengelig for flere

Sykkelverkstedet vil i løpet av oppholdet i Sofienbergparken, være åpent «på visse tidspunkter i løpet av måneden», som det noe kryptisk heter i en pressemelding fra Oslo kommune. Hvis andre er interesserte i å bruke verkstedet for å tilby ikke-kommersiell sykkelmekking til byens befolkning, er det bare å ta kontakt med kommunen.

– Vi håper byens befolkning benytter seg av dette flotte tilbudet, sier kommunikasjonsrådgiver Liv Jorun Andenes i Oslo kommune, Sykkelprosjektet.

Den offisielle åpningen av sykkelverkstedet skjer for øvrig under miljøarrangementet #mittgrønneoslo, som arrangeres av Bymiljøetaten i morgen. Arrangementet er å betrakte som en markering av Verdens miljødag i dag.

I morgen er det også Musikkfest Oslo, tidligere kjent som Musikkens Dag, med arrangementer mange steder i byen, også i Sofienbergparken. Oslo kommune forventer derfor minst 10.000 besøkende i Sofienbergparken.

LES OGSÅ: Se, der sykler oldemor!