Nyheter

– Gir blaffen i oss eldre

Lise Stolt-Nielsen (86) har opplevd en kraftig husleieøkning de årene hun har bodd i omsorgsbolig. Nå krever hun systemendring.

I omsorgsboligene rett ved Bislett har Lise Stolt-Nielsen (86) hatt sitt hjem de siste 12 årene. Da hun og mannen flyttet inn i 2003 betalte de 4.680 kroner i måneden. Fra 1. august må hun ut med 14.600 kroner i måneden for å bo i den samme leiligheten.

– Det har blitt himla dyrt å bo her, og for meg som er gammel er det ikke noe alternativ å flytte. Min mann og jeg flyttet hit for å ha et sted å bli gamle, sier Stolt-Nielsen.

Den største økningen i husleien skjedde mellom 2009 og 2010. Da gikk leien opp fra 5.300 til 11.700 kroner i måneden. Mellom mai 2014 og august 2015 har husleien økt med ytterligere 2.500 kroner i måneden.

Samtidig som det har blitt dyrere, mener hun også at flere av fordelene ved å flytte inn i en omsorgsbolig har blitt borte gjennom årenes løp.

– Husleien burde også inkludere en viss omsorg, men slik er det ikke her, sier Stolt-Nielsen.

LES OGSÅ: – Vi får ikke moren vår tilbake. Dette handler om de som bor på Rosnes bo- og servicesenter nå og i framtiden.

Systemendring

Stolt-Nielsen stiller spørsmålet ved hva man egentlig kan forvente når man bor i en omsorgsbolig.

– Vi som bor her må passe på hverandre, ettersom ingen andre tar det ansvaret. For alt jeg vet kan naboen ha strøket med, uten at noen har fått det med seg, sier hun og legger til:

– Jeg har en følelse at de gir blaffen i oss eldre som bor her.

Stolt-Nielsen mener det ikke gir mening at det stadig blir dyrere, samtidig som hun opplever at tilbudet blir svekket.

– Her er det systemet det er noe galt med, sier hun.

I dette tilfellet er det Frogner bydel som har ansvaret for de til sammen rundt 60 boenhetene i bygget.

LES OGSÅ: Dyrere å bo i omsorgsbolig. Beboerne fortviler.

Ingen sammenheng

Kari Andreassen er bydelsdirektør i Frogner, og sier at det ligger et politisk vedtak bak husleieøkningen til Stolt-Nielsen og de andre beboerne.

– Bakgrunnen er et bystyrevedtak fra år 2000 om at kommunale leiligheter skal ha husleie tilsvarende markedsleie i området. I disse boligene har det ikke vært slik tidligere, som førte til en kraftig økning for noen år siden og en jevn stigning generelt, sier Andreassen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Bydelsdirektøren kjenner seg ikke igjen i Stolt-Nielsens beskrivelse av at tilbudet har blitt svekket, og understreker at det har vært et dagsentertilbud i bygget tidligere, som hadde flere av tjenestene Stolt-Nielsen etterlyser.

På spørsmål om hvordan husleien økes, samtidig som tilbudet blir oppfattet som svekket, svarer Andreassen at det ikke er noen sammenheng.

– Det er ingen sammenheng mellom husleie og tjenester til den enkelte beboer. Tjenester til beboere ytes etter individuelle behov, sier Andreassen.

Andreassen ønsker ikke å uttale seg om en eventuell systemendring.

– Om det er riktig at kommunale boliger har markedsleie er et politisk spørsmål, som jeg ikke er rett person til å svare på, sier hun.

Mer fra Dagsavisen