Nyheter

Fyller på vann

I mange år har bassenget ved Tårnhuset på St. Hanshaugen vært tørrlagt. Men nå skal det igjen bli vann i bassenget.

Siden midten på 1800-tallet har parken på St. Hanshaugen vært et yndet utfluktsmål for byens borgere. Mange har tatt turen opp til toppen, 83 meter over havet, og beundret vannspeilet, fontenen og utsikten over byen.

Men de siste årene har bare utsikten vært noe å skryte av. Bassengene og skulpturen som omkranser fontenen, har ligget brakk og forfalt.

Til høsten starter rehabiliteringen, og neste sommer vil parken igjen få en ny attraksjon.

LES OGSÅ: Oslo skal bygge tre nye svømmehaller

Revidert

– I revidert Oslobudsjett har vi satt av 20 ekstra millioner, som vi har kalt nærmiljøpott, som skal gå til parker og rehabilitering av parker. I tillegg settes det av fem millioner kroner ekstra til sommerrenhold som vil gjøre parkene og byrommene ekstra hyggelige å oppholde seg i. Eksempler er flere toaletter er og hyppigere tømming av søppel, sier byråd for miljø- og samferdsel, Guri Melby til Dagsavisen.

Benker og bord

– Disse pengene går til en rekke tiltak rundt omkring i byen, som å sette opp benker og bord, flere søppelkasser, nye skilt, rehabilitering av turveier og trimapparater i parker, sier Guri Melby.

Fredag tok hun, finansbyråd Eirik Lae Solberg (H) og seksjonssjef i Bymiljøetaten Helene Berger, Dagsavisen med på en tur rundt i parken.

– Jeg bruker parken mye, men kan nesten ikke huske sist det var vann i bassenget. Det må ha vært da datteren min var veldig liten, sier Lae Solberg til Dagsavisen og skritter ut i det tørrlagte og skitne bassenget, som kun har noen små dammer med regnvann i seg.

LES OGSÅ: Utvider åpningstidene i bassengene

Lekkasje

Et vannreservoar (trykkreduksjonsbasseng) med tårnhus for oppsynsmannen ble anlagt av vann- og avløpsverket i 1872–1875. Reservoaret ble anlagt fordi det økte vannforbruket på vestkanten nå medførte for dårlig trykk. Fra tårnet i huset ble det gitt værvarsel hver dag. Kun trekant varslet pent vær, trekant over firkant utrygt vær, firkant alene regnvær og firkant over trekant oppklarning.

– Det har lenge vært diskutert hva man skal gjøre med bassenget. Og av frykt for lekkasjer og urent vann ned i reservoaret, har man ikke gjort noe. Men nå er planene og midlene klare, sier Guri Melbye til Dagsavisen.

Undersøkelser viser at 38 prosent av byens innbyggere bruker nærmiljøanleggene sine daglig og det å ruste opp disse vil bety mye for folks opplevelse og bruk av byrom. I en tid med høy befolkningsvekst er også bruken av parker og anlegg økende.

– Det er veldig hyggelig å gå i parkene, men da er vi avhengig av å holde det rent, sier Lae.

– Bymiljøetaten har i alle sine parker krav om at søppelkassene til enhver tid skal kunne brukes. I bydelsparkene, som Birkelunden og Sofienbergparken, er det bydelen selv som styrer, sier seksjonssjef i Bymiljøetaten Helene Berger til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Åpnet badesesongen

Mer fra Dagsavisen