Nyheter

Derfor trosser hun Bannon-boikotten

Hun har respekt for kritikerne som har oppfordret til boikott. Likevel stiller Kamzy Gunaratnam (Ap) til debatt på Nordiske Mediedager.

– Boikott som virkemiddel har sjelden appellert til meg, sier Kamzy Gunaratnam (Ap), varaordfører for Arbeiderpartiet i Oslo. Hun har takket ja til å delta på Nordiske Mediedagers paneldebatt om ytringsfrihet, Aarebrot-samtalen, der flere har oppfordret til boikott i protest mot at ytre høyre-strategen Steve Bannon er invitert til årets mediedager i Bergen.

«Jeg deler ikke plattform med høyreekstremister» skrev kunstner og forfatter Camara Joof på Radikal Portal. «Vend Bannon ryggen» skrev Antirasistisk senters Rune Berglund Steen og Ervin Kohn i Aftenposten. Forfatter og samfunnsdebattant Bjørn Stærk sa nei til å delta i Aarebrot-samtalen, og har oppfordret til boikott av mediedagene. Da Stærk ble spurt om å delta i Aarebrot-samtalen, fikk han opplyst at mediedagene «sliter med å fylle panelet».

Da var mediekritiker Anki Gerhardsen og jussprofessor Anine Kierulf de to eneste som var bekreftet til Aarebrot-samtalen. Kamzy Gunaratnam ble forespurt få dager etter.

Les også: Mediedagene-sjef om Bannon-debatten: – Vi er utsatt for en kampanje (Dagsavisen+)

Kierulf og Gule

På årets Aarebrot-samtale, som finner sted fredag, utgjøres panelet av Anki Gerhardsen, Anine Kierulf, Kamzy Gunaratnam, forfatter og tidligere redaktør Flemming Rose, og ekstremismeforsker Lars Gule.

– Det er riktig å problematisere invitasjonen og ta debatten om Steve Bannon. Men vi gir Steve Bannon for mye oppmerksomhet. Mediedagene er og bør være mer enn Steve Bannon, mener Gunaratnam.

– Jeg har stor respekt for Mohamed Abdi, Camara Joof og Bjørn Stærk. Jeg leser dem ofte med begeistring, de har hatt sterke og reflekterte innlegg i denne debatten, og jeg har stor respekt for beslutningen deres om ikke å delta på mediedagene. Ikke minst har jeg respekt for følelsen de har overfor av en som snakker ned mennesker som oss, sier Kamzy Gunaratnam.

– Men jeg er varaordfører i landets største kommune. Jeg er folkevalgt på vegne av 700.000. Jeg kan ikke ta en slik beslutning basert på hva jeg føler, jeg må ta en beslutning på vegne av de jeg representerer. Jeg har fått muligheten til å delta i en panelsamtale om et aktuelt og viktig tema. Å si nei til det, i min rolle som folkevalgt, vil være uansvarlig, sier Kamzy Gunaratnam til Dagsavisen. Hun forteller at hun diskuterte saken med Aps gruppeleder i Oslo før hun sa ja til å delta.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flerkulturell by

– I byen hvor jeg er varaordfører har hver tredje borger flerkulturell bakgrunn. Barn og unge vokser opp i en flerkulturell by, hvor en av utfordringene er at mange nordmenn har fordommer mot muslimer, som HL-senterets rapport fra 2017 viste. Barn av foreldre med innvandrerbakgrunn opplever mer rasisme. Dette er holdninger vi må bekjempe.

– Samtidig viser undersøkelser at gruppen som vegrer seg mest mot å bruke ytringsfriheten sin, er unge med minoritetsbakgrunn, og særlig unge jenter. Det er strukturelle årsaker til at de ikke ytrer seg. Vi politikere må bidra med tiltak mot dette, og «no platforming» er ikke veien å gå, mener Gunaratnam.

– Jeg skal ikke snakke med Steve Bannon. Jeg er invitert til en panelsamtale om ytringsfrihet med noen kloke mennesker. Steve Bannon er ikke ett av dem. Hadde jeg blitt bedt om å stille i en debatt med Steve Bannon, kunne jeg gjort min egen rasjonelle vurdering av hva jeg ville fått ut av det. Da kunne jeg svart at jeg heller ville bruke tida på å besøke tre ungdomsklubber i Groruddalen enn å diskutere med Steve Bannon.

Les også: Strid om Bannons norgesbesøk

Til Oslo fredag

Steve Bannon var sjefstrateg i Donald Trumps presidentvalgkamp, og ble regnet som hovedarkitekten bak Trumps såkalte «muslim ban», innreiseforbudet for flere land med muslimsk majoritet. Han fikk sparken av Trump i august 2017. Den siste tiden har Bannon vært basert i Europa hvor han har drevet kampanje for å samle ytre høyre-krefter fram mot EU-valget i mai.

Torsdag blir han intervjuet fra scenen under mediedagene i Bergen. Fredag kommer han til Oslo for å holde foredrag, invitert av nettstedet og forlaget Document.no, rett over gata for Kamzy Gunaratnams viseordfører-kontor i Rådhuset. Billettene er allerede utsolgt.

– Jeg må tåle at Bannon er her og fremfører sitt budskap, i ytringsfrihetens navn. Jeg har bedre argumenter enn ham. Derfor er jeg ikke redd ham, sier Kamzy Gunaratnam.

Les også: - Steve Bannon sprer frykt. Han spiller på antisemittisme

– Vi som er uenige med Steve Bannon og hans likesinnede må angripe innholdet i det han sier. Bare slik utdanner vi menneskene og samfunnet rundt oss. Som sosialdemokrat tror jeg på at politikk må formes i fellesskap. Å sette mennesker opp mot hverandre er det motsatte av fellesskap. Det er ikke en politikk for framtida, mener Kamzy Gunaratnam.

Les også Magnus Forsberg: - Jeg står i fare for å bli kneblet 

Mer fra Dagsavisen