Både Amina Riaz (f. v.), Zamran Ahmad Butt, Abdul Wahab, Majeed og Madima Mulk var med på roseutdelingen fredag. Det var bare begynnelsen, lover de. FOTO: MIMSY MØLLER

Delte ut roser mot terror

Mens terroristen ­planla ­blodige angrep mot uskyldige i København, delte muslimske ungdommer i Oslo ut hvite roser for å vise neste­kjærlighet.

Av: Karin L. Fladberg, Nina Johnsrud, Tor Sandberg

Etter det blodige attentatet mot det franske, satiremagasinet Charlie Hebdo i januar, bestemte ungdomsorganisasjonen i Islamic Cultural Centre Norway (ICC) seg for å ta et oppgjør med terroristenes grufulle handlinger.
Fredag gikk om lag 40 stykker  ut i gatene i Oslo sentrum for å dele ut 1500 hvite roser og en brosjyre om profeten Muhammed. De ville vise at ekstremistenes framstilling og praktisering av islam ikke er i tråd med budskapet i deres religion.

– Et slag i ansiktet

Kun  ett døgn senere ble København rystet av det første av to terrorangrep som førte til at to uskyldige mennesker ble drept og tre andre skadet.
– Det som skjedde i København var et slag i ansiktet, men vi vil fortsette arbeidet vårt, forsikrer Zamran Ahmad Butt (24), en av ungdommene som var med  på roseutdelingen.
I brosjyren som ble delt ut sammen med rosene står det også noe om Muhammeds syn på ekstremisme og terrorisme:
«Den som dreper et uskyldig menneske, det er som om han har drept hele menneskeheten. Den som redder et menneske, det er som om han har reddet hele menneskeheten», heter det der.

– Fred og kjærlighet

– Det er viktig å vise disse sidene ved Profeten. Ut i fra hva som har skjedd, kan det virke som om han står for ekstremisme, men det er det helt motsatte vi lærer, sier Adila Chaudhry (33), som også var med på å dele ut roser.
 – Profeten sier også at du ikke er muslim hvis du ikke ønsker det samme for en bror som for deg selv. Med det mener lærde at ordet bror gjelder for både muslimer og ikke-muslimer. Vi ønsker suksess, fred og kjærlighet for våre brødre. Derfor tok vi initiativet til rosedagen, forteller Abdul Wahab Majeed (27).
– Hvordan reagerte de som fikk roser av dere?
– Generelt sett veldig positivt, og det var overraskende. Vi trodde vi ville bli møtt med mange fordommer, men det gjorde vi ikke. En gammel dame av norsk etnisitet ble så rørt at hun begynte å gråte, svarer Adila Chaudhry.
I ettertid har også en god del tatt kontakt med moskéen for å rose initiativet.
– Men det var enkelte som leverte tilbake rosene når de så at brosjyren handlet om Muhammed, forteller Amina Riaz (20).
– Disse enkeltepisodene viser hvor viktig det er å fortsette arbeidet for økt dialog og kunnskap, sier Zamran Ahmad Butt.
Som en del av dette arbeidet gjennomførte ICC åpen moskédag 22. januar for femte år på rad.
– Vi har også nylig åpnet et aktivitetshus for ungdom. Hensikten er å gi ungdom økt tilknytning til moskeen slik at de er innenfor trygge rammer i et sunt miljø som forebygger ekstremisme, forteller Zamran Ahmad Butt.
– Vi kommer til å fortsette med flere og flere aktiviteter. Jo verre det blir, jo hardere kommer vi tilbake, forsikrer Abdul Wahab Majeed.

– Vondt

– Initiativet til rosedagen ble tatt av ungdommene selv etter terroren i Paris. Et initiativ jeg satte stor pris på. Ideen om å møte folk direkte gjennom en vennlig fredshandling er god og viktig. At vi skulle oppleve et nytt grufullt angrep så kort tid etter føles utrolig vondt og sårende. Det kjennes som alt vi jobber for legges i grus, sier styreleder og daglig leder i ICC, Najam Farhan til Dagsavisen.
Han understreker at det nye terroranslaget likevel ikke skal hindre det videre arbeidet mot terror og ekstremisme fra ICC.
– Vi kommer til å fortsette arbeidet med å spre kunnskap gjennom dialog, og vil jobbe aktivt for fred, forsoning og nestekjærlighet, sier Farhan, som er opptatt av at det ikke skal herske noen tvil om ICCs holdningen til voldelig ekstremisme.
– All form for ekstremisme er uakseptabel i islam. Det er ikke forenelig med profetens lære. Vi fordømmer all form for terror, uansett hvem som rammes. Dette gjelder også det siste angrepet utenfor synagogen i København, sier Farhan.
Islamic Cultural Centre Norway er Norges første islamske organisasjon, og har i dag har cirka 4.000 medlemmer.