RASTE: Havnearbeider Roar Langaard (t.v.), som mister jobben på grunn av omstillingen, var ikke nådig mot styreleder i Oslo Havn KF, Bernt Stilluf Karlsen (i midten). FOTO: ARNE OVE BERGO

Buet styreformannen vekk

Et 100-talls fagorganiserte likte dårlig at styreformannen i Oslo Havn KF, Bernt Stilluf Karlsen, var tilstede, og buet ham vekk fra fanemarkeringen torsdag.

I går holdt havnearbeidere fra hele landet, og en rekke andre fagforeninger en fanemarkering utenfor lokalene til Yilport ved konteinerhavna i Oslo.


Boikott

Bakgrunnen er at Yilport, som har fått i oppgave i å drifte konteinertrafikken i Oslo Havn, nekter å inngå tariffavtale for lossing og lasting av skip med Transportarbeiderforbundet (NTF).
De har sagt opp og permittert havnearbeidere i Oslo, og ansatt egne folk til å gjøre jobben.

De som er permittert har ikke lenger adgang til havneområdet.

Onsdag startet NTF boikott av havnen, og oppfordrer transportører til å bruke andre havner enn Oslo.

– Blant annet så har Maersk slutte å bruke Oslo Havn, og losser i Drammen i stedet. Vi merker det med økt trafikk sier Tommy Mangrud, som er leder for havnearbeiderne i Drammen.

– Vi er klare til å snakke med Yilport når som helst. Men de er ikke interessert, noe de har bekreftet i brevs form, sier Roger Hansen, leder i transportarbeiderforbundet, til Dagsavisen.

Han sier at ingen håper at dette vil bli en langvarig boikott.

– Vi vil at båtene skal komme til Oslo. Men da må vi ha avtaler med folka her, sier Hansen.

I Risavika ved Stavanger har en tilsvarende boikott pågått siden november i 2013.

– Ikke vet jeg hvilke røverhistorier havnediktator Karlsen har fortalt Yilport, men røverhistorier må det være. En ting er sikkert at røverhistoriene til Karlsen kommer til å koste Yilport dyrt. Men vi gir oss ikke før vi har en avtale på plass, sa Hansen i appellen.


Ampert

Da havnearbeiderne oppdaget at styreleder Bent Stilluf Karlsen i Oslo Havn KF sto i bakgrunnen og hørte på appellene, tok det helt av blant opprørte havnearbeidere og sympatisører fra hele landet.

– Han provoserer hele døgnet, og har ikke oppdragelse nok til å gå, sa leder i transportarbeiderforbundet Roy Hansen, til jubel fra de organiserte, som begynte å rope at han måtte gå.

– Du ødelegger livet til så mange mennesker, for ingenting. Du uttaler deg om ting du ikke har peiling på. Du har trakassert havnearbeidere i to og et halvt år, og farer med bløff og løgn. Sånn som deg burde sitte inne, raste havnearbeider Roar Langaard til Stilluf Karlsen mens han ble intervjuet av NRK.

Roar Langaard er en 12 havnearbeider som er blitt oppsagt. De andre 25, de med lengst ansiennitet, er permittert.

– Vi organiserer arbeidet på en ny måte. Denne moderniseringen har arbeidsretten legitimert. Og det tilpasser nå operatøren i alle norske havner seg til, sier Stilluf Karlsen.

– De er sinte på deg?

– Det er en omstilling som skjer, og den er kommet dit den er kommet. Det går an å forstå det, for en omstilling går alltid ut over noen, sier Stilluf Karlsen til Dagsavisen.

Yilport har begrunnet sin avgjørelse om ikke å inngå tariffavtale med havnearbeiderne med en dom fra Arbeidsretten i fjor, der det ble sagt at selskap med eksklusiv rett til havna kunne bruke egne ansatte framfor havnearbeidere.