Klatrevegg eller sandvolleyballbane her? Nei, ikke snakk om, protesterer Lillomarkas venner og en rekke andre natur- og friluftsorganisasjoner. De kjemper nå mot forslaget om aktivitetssoner i randsonen til Marka. Bildet viser Hestejordene i Lillomarka.FOTO: BJØRN EINAR SAKSEID/LILLOMARKAS VENNER

Bråk om fred og ro

– Aktivitetssonene vil ødelegge nærskogområdene som er mest brukt til rekreasjon.

Det sier styreleder Frode O. Hansen i Lillomarkas venner, om forslaget fra Oslo byråd om å åpne for en rekke aktiviteter i randsonen til Marka.

Høyre-byrådet mener både sandvolleyballbaner, terrengsykkelløyper, klatrevegger, rullebrettramper og mer til bør bygges i en sone på om lag 27 kvadratkilometer rundt Oslo by. Det tilsvarer nær 10 prosent av Marka innenfor Oslos grenser, ifølge Østmarkas Venner, som i likhet med Lillomarkas venner, også er imot planene om aktivitetssoner.

– Alle natur- og friluftsorganisasjonene jeg kjenner til, er imot, sier Hansen.

– De områdene det er snakk om, er de samme som folk søker seg til for å finne ro og stillhet etter jobben. Dette vil få betydning også for folkehelsa, mener han.

LES OGSÅ: Bursdag for 
markaloven

Vil foreslå vern

Men til tross for at protestene fra ulike hold tydelig er blitt tilkjennegjort i lang tid, har byrådet så langt unngått å ta hensyn til dem. Planen er å behandle kommuneplanen, som forslaget om aktivitetssoner er en del av, uten endringer, kort tid etter sommerferien. Derfor vil Lillomarkas venner ty til andre virkemidler.

– Sammen med Naturvernforbundet har vi laget et forslag til landskapsvernområde for store deler av Lillomarka, forteller Hansen.

– Vil et slikt landskapsvernområde kunne forhindre aktivitetssoner?

– Det dreier seg om større områder enn aktivitetssonene. Med et slikt landskapsvernområde kan vi også unngå flathogst og andre ting som ødelegger friluftslivsopplevelsene, svarer Hansen.

I et forsøk på å unngå politisk flertall for aktivitetssonene, har Lillomarkas venner også hatt flere partier på befaring i områdene som kan bli «anleggssoner», for å bruke betegnelsen Østmarkas Venner benytter.

SV har for lengst latt seg overbevise av argumentasjonen.

Følg Dagavisen Oslo på Facebook!

– Stemmer imot

– SV kommer til å stemme imot byrådets forslag til den omfattende aktivitetssonen, når planen behandles til høsten, lover gruppeleder Marianne Borgen.

– I dag er noe av det flotteste med Oslo lett tilgang til marka og skogen. Mange barnehager og skoler bruker området i randsonen svært aktivt. Det gjør også vanlige turgåere som er glade i og opptatt av friluftsliv.

– Men er ikke sandvolleybaner og klatrevegger noe også barnehagene og skolene vil nyte godt av?

– Jo, men slike aktivitetsområder bør begrenses til bare noen steder. Aktivitetssoner nærmest i et belte rundt hele byen, som byrådet legger opp til, kan fort bli et hinder for dem som raskt vil komme seg inn i Marka. Du skal ikke være nødt til å måtte gå en kilometer inn i skogen for å kunne finne stillhet og ro og høre fuglesangen, svarer Borgen.

LES OGSÅ: Ny kamp om nasjonalpark