Gjennom åtte år har moren Aslaug Holm fulgt brødrene Markus (til h) og Lukas Holm Buvarp gjennom kameralinsen. FOTO: ARNE OVE BERGO

Åtte år om brorskap og mot

I åtte år levde brødrene Markus (16) og Lukas (13) Holm Buvarp med morens kamera tett på seg. Nå er oppveksten blitt en kritikerrost dokumentarfilm på 100 minutter.

– Det er godt å være ferdig med filmingen. Det var ikke alltid det var like moro å bli fulgt av kamera hele tida, sier de to brødrene til Dagsavisen.

Klassekameratene til Lukas fra Sagene Skole så filmen på premieren på Ringen forrige fredag. Den er ikke vist for Bjerke VGS ennå, kun noen få av medelevene til Markus har sett den, men de fleste vennene hans på Sagene og mange av fotballkompisene var på premieren.

– De synes det var en fin film, sier Lukas stolt.

– En ting er det man selv føler når man ser den foran familie og naboer. Å se den sammen med vennene og klassen, gir en annen stemning. De er på samme alder, og er de vi omgås hver dag på skolen, sier Markus til.

– De i klassen blir mer kjent med meg på en måte, legger han til.

«Med kinodokumentaren «Brødre» har filmskaper Aslaug Holm skapt et svært personlig, direkte og unikt filmprosjekt med sine to egne barn foran kamera gjennom en tiårsperiode», skrev Dagsavisens anmelder, som ga filmen terningkast fire.

Les hele filmanmeldelsen her: Et lite stykke Norge

Mot og brorskap

Moren Aslaug Holm er ingen hvem som helst innen norsk film. Hun var klipper og fotograf i suksessen «Heftig og Begeistret», og hun lagde dokumentaren om Jens Stoltenberg, «Oljeberget».

Faren, Tore Buvarp, er filmens produsent.

– Det er en film om oppvekst, mot, søskenforhold, tid og ikke minst sårhet. Ikke minst den sårheten foreldre kan kjenne på når barn blir ungdom og vi der framme et sted vet at de skal flytte ut, sier pappa Tore Buvarp til Dagsavisen.

– Filmingen startet da Lukas begynte på skolen, og sluttet da Markus gikk ut av ungdomsskolen i fjor sommer. Det er filmens innramming, sier guttenes far.

Flaue scener

Guttene så først det ferdige produktet i november i fjor.

– Det var en bevisst strategi fra mamma. Hadde vi sett scener fra filmen underveis, ville vi kanskje vært mer bevisst hvordan vi ville oppført oss under filmingen. Særlig da vi ble eldre, sier Markus.

– Er det scener i filmen dere gjerne ville vært foruten?

– Det er en episode hvor jeg knuser ei rute på skolen som jeg gjerne kunne vært foruten, sier Lukas.

– Det er noen scener hvor jeg har vært litt hard mot Lukas. Jeg er litt røff, og det er blitt litt krangel og harde ord, som at jeg vil flytte fra Lukas. Det er ikke det som menes, men det er sånn det blir i filmen, sier Markus ærlig.

– Har dere følt dere som skuespillere?

– Jeg har gjennom hele perioden følt at jeg ikke har vært skuespiller. Jeg har levd mitt vanlige liv uten å spille på følelser og personlighet. Vi har vært oss selv, så har kamera vært der som en bonus, sier Markus.

– De siste to årene har jeg tenkt mer på at jeg ikke må gjøre dumme ting foran kamera enn da jeg var mindre, legger lillebror til.

 

IDRETT: Fotball har alltid betydd mye for brødrene. FOTO: FILMWEB

Fotball har alltid betydd mye for brødrene. FOTO: FILMWEB

 

Utvikling

– Hvordan har dere sett deres egen utvikling gjennom åtte år?

– Det er det mest spesielle med filmen, å se hvordan vi oppførte oss som små og se hvordan vi vokser, tenker og handler annerledes, sier Markus.

– Filmen har gått fra fasen hvor alt er bare gøy, til mellomfasen hvor det begynner å bli litt mer alvor, til fasen hvor vi begynner å bli voksne og oppfører oss ordentlig hele tida. Det er sterkt å se hvordan jeg på kort tid er blitt mer moden, sier eldstemann.

– Hvordan har oppveksten på Sagene preget dere?

– Det er ikke bare Oslo som har preget oss. Vi har også røtter utenfor byen, på Smøla hvor vi er hver sommer, og i Trondheim, sier Markus, som er den som snakker mest av brødrene.

– Her på Sagene er det tett med mange venner, og mer stress i senere tid. I Smøla har vi veldig mye tid og mindre stress. Der trenger vi ikke prestere som når vi har mange rundt oss, sier Markus.

Begge guttene er ivrig opptatt med fotball. Markus går på toppidrettslinja på Bjerke, og spiller nå for Ullern. Lukas spiller for Grüner.

Markus holder med Liverpool, mens lillebror holder med Manchester United.

– Han ga i sin tid Lukas 20 kroner for å holde med et annet lag enn han. Det har vært en dårlig investering, for Liverpool har vel ikke vunnet noe, sier pappa Tore Buvarp med et smil.