Zuzanna på stranda var ikke lei seg for at regnværsskyer skygget for sola i går. Det var fint å være nesten-fireåring i Hvervenbukta i går. FOTO: Arne Ove Bergo

Alene på stranda

Onsdag formiddag var snart fire år gamle Zuzanna den eneste på stranda i Hvervenbukta i Oslo. Regnet hadde jaget vekk alle andre.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Fordi Zuzanna var alene, fikk hun ha alle de fine småsteinene på stranda for seg selv. De fant i tur og orden veien opp i den rosa plastbøtta hennes.

LES OGSÅ: Syden-hysteri over hele landet

Værsyk livredder

Selv om også badevakten glimret med sitt fravær, var Zuzanna i trygge hender.

– Jeg jobbet som livredder hjemme i Polen. Da satt jeg i akkurat en slik stol som det, forteller pappa Artur Stanislawski og nikker mot den dryppende våte styltestolen som er plassert slik at den har utsikt over hele stranda.

Stanislawski kom til Norge for fire og et halvt år siden og bor nå ikke langt fra Hvervenbukta sammen med familien. Også mamma Katarzyna er med denne regntunge dagen.

Onsdag nøyde foreldrene seg med å betrakte strand og vann på litt avstand. Badebukse og badedrakt var ikke med. Zuzannas gummistøvler var langt mer passende.

– Jeg har ikke badet i hele sommer, forteller Stanislawski med et lite sukk.

– Hva har du og resten av familien gjort i sommer?

– Vi har sittet hjemme, som de fleste andre.

– Hva tror du om resten av sommeren?

– Det blir nok bare regn, regn og regn.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Held fram i samme stil

Det gir Meteorologisk institutt ham dessverre rett i, på kort sikt, i alle fall.

– Veret held fram i samme stil. Siste veka i fellesferien blir slik som resten av sommaren, midt i mellom bra og dårleg, heter det i en melding fra tidligere i denne uka.

Andre ord og vendinger som benyttes i meldingen er «fuktig», «perioder med regn», «nordavind» og «usikkert». Men det heter også at «kanskje blir det litt betring mot slutten av veka». Er vi riktig heldige er det dermed kanskje sol når du leser dette.

Hittil i år er det ikke registret en eneste tropenatt i Norge, altså en natt hvor temperaturen ikke faller under 20 grader mellom klokka 20.00 og 08.00. De siste 100 årene har det bare vært om lag 15 somre uten tropenetter, ifølge Meteorologisk institutt. Forrige gang vi hadde en sommer uten tropenetter var så sent som i 2012.

– Men i fjor var det fint og varmt, mimrer Stanislawski.

– Da var det fint vær i hele juni og august.

Han kaster et blikk ut over stranda. Ikke et fotavtrykk å se bortsett fra de små som datteren har etterlatt seg. Ikke en lyd, bortsett fra bølgenes skvulp, måkenes skrik og den myke tassingen av lett regnvær.

– Hvordan holder du og familien ut?

– Om to uker starter ferien. Da reiser vi til Polen.

LES OGSÅ: 24 bøker for lange sommerdager

Håper på august

Lørdag er den første dagen i august. Kan den måneden redde sommeren 2015? Vi velger å tolke svaret fra Meteorologisk institutt som et slags ja.

Prognosene deres viser nemlig en liten antydning til mer høytrykksaktivitet i august. Det betyr at det kan bli varmere på sensommeren.

– Vi må ikke miste håpet helt for sommeren, sier meteorolog Mariann Foss på instituttets nettsider.

Og selv om sola ikke viste seg i Hvervenbukta i går, var det på ingen måte helsvart. Lille Zuzanna smilte nemlig som en sol!

Og som om ikke det var nok, i kafeen «Anne på landet» like ved, hadde de nystekte kanelboller – sol for munnen!

LES OGSÅ: 25 tips til Norgesferien