Nyheter

Økonomer advarer Siv: – Trekker penger av sparekontoen

Øker oljepengebruken med 10 milliarder.

Onsdag la finansminister Siv Jensen fram revidert nasjonalbudsjett for 2016. Og med seg hadde hun 10,4 ferske oljemilliarder for å smøre budsjettet.

Ved hvert eneste budsjett eller reviderte budsjett har regjeringen økt oljepengebruken, og nå kommer hver åttende krone i statsbudsjettet fra oljeformuen. Det bekymrer sjeføkonom i Sparebank 1-gruppen Elisabeth Holvik.

– Tidligere har det vært en utfordring å redusere bruken av oljepenger igjen. Da er spørsmålet om vi kan holde samme oljepengebruk framover. Det vil tappe mer og mer av oljefondet, sier Holvik, og legger til:

– Jeg savner et større trykk på strukturelle reformer for å få ned den offentlige utgiftsveksten og stimulering til etablering av arbeidsplasser. Og ikke minst gjøre det lettere for norske eiere og investere i industriarbeidsplasser.

Les også: Her er dommen over Sivs reviderte budsjett. 

Klokt

Roger Bjørnstad, Sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk Analyse, er en av en lang rekke økonomer som har vært sterkt kritisk til den økte oljepengebruken. Men akkurat nå tilsier konjunktursituasjonen og økt arbeidsledigheten at regjeringen gjør klokt i å bruke mer oljepenger, forutsatt at de brukes på en smart måte, mener Bjørnstad.

– Det kan være kostbart å ikke øke oljepengebruken og la arbeidsledigheten øke. Spørsmålet er hva pengene går til. Vi vet at skattelettelser generelt har små effekter på sysselsettingen på kort sikt, mens investeringer i infrastruktur og kommunal sysselsetting har større effekter, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bjørnstad presiserer at han ikke har satt seg grundig inn i onsdagens reviderte nasjonalbudsjett. 

– Men i nasjonalbudsjettene har det vært både gode og mindre gode tiltak, med både skattelettelser og sysselsettingstiltak, sier han.

Trekker av sparekontoen

Holvik i Sparebank 1 sier hun har sympati med synspunktet til Bjørnstad, men mener det ikke tar tak i problemene ved rota.

Dette er et regionalt problem, og sånn sett er det fornuftig at tiltakene blir innrettet lokalt. Samtidig er den grunnleggende utfordringen at vi må forbedre konkurranseevnen og etableringsvilkårene for bedrifter i Norge som kan generere skatteinntekter og valutainntekter. Nå trekker man i stedet av sparekontoen for å holde hjulene i gang, sier hun.

Mer fra Dagsavisen