Verden

Zuma presses

Gateprotester, høring i Høyesterett og bråk i nasjonalforsamlingen: det ble ingen rolig uke på kontoret for Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

Bilde 1 av 3

Uroen rundt president Zuma øker idet Sør-Afrika går inn i et viktig lokalvalgår. Denne uka sto to av hans største hodepiner på agendaen: skandalen rundt pengebruken på hans egen bolig og landets dårlige økonomiske tilstand.

Brudulje

Torsdag ble presidenten avbrutt av gjentatte utrop fra politikere i opposisjonspartiet Economic Freedom Fighters (EFF) mens han holdt sin årlige tale om rikets tilstand i nasjonalforsamlingen.

– Zuma er ikke lenger en president som fortjener respekt fra noen, ropte leder Julius Malema. Etter hvert forlot de rødkledde EFF-politikerne salen etter ordre fra lederen i nasjonalforsamlingen.

Opptrinnet er nå nærmest å regne for en tradisjon: også i fjor vekket det internasjonal oppmerksomhet da EFF avbrøt presidentens tale.

Sør-Afrikas økonomi er vaklende: det er nesten ikke økonomisk vekst, verdien på valutaen rand har sunket dramatisk, og investorer er svært skeptiske. Før jul gjorde Zuma situasjonen verre ved overraskende å kaste finansministeren, innsette en ny og deretter nok en person i løpet av en uke.

Zuma lovte i talen en effektiv snuoperasjon i samarbeid med privat sektor, og vil blant annet gjøre kutt og effektivisering i offentlig forbruk.

Vil betale tilbake

Opptrinnet i nasjonalforsamlingen i Cape Town kom bare to dager etter at skandalen rundt utbyggingen av Zumas bolig på hjemstedet Nkandla kom opp i Høyesterett. Nkandla-skandalen har rullet og gått i sørafrikansk presse i flere år.

Det er EFF og landet største opposisjonsparti, Democratic Alliance (DA), som står i spissen for kritikken mot Zuma, og som tok saken for retten

Boligen til Zuma er blitt oppgradert for 246 millioner rand (om lag 130 millioner kroner), og utbyggingen er blitt forsvart med at sikkerheten skulle forbedres.

Men utbyggingen har gått langt utover sikkerhetshensyn, lyder kritikken; det er bygget et amfiteater, og blant annet er det bygget et svømmebasseng som skal fungere som et «brannbasseng».

I 2014 konkluderte en uavhengig gransking ledet av Thuli Madonsela at Zuma hadde fått urettmessige fordeler av oppgraderingen. Madonsela mente Zuma måtte tilbakebetale noen av utgiftene.

Det har Zuma motsatt seg, og opposisjonen ville ha saken behandlet i Høyesterett, blant annet for å få en rettslig avgjørelse på om presidenten må betale og om han har opptrådt grunnlovsstridig ved ikke å ta anbefalingene til følge.

Under høringen overrasket Zumas advokat med å love at Zuma skal betale tilbake deler av kostnadene. Høyesterett har ikke kommet med sin avgjørelse, men snuoperasjonen fra Zuma anses som en betydelig innrømmelse.

Også i gatene det vært protester mot Zuma, både i forbindelse med Nkandla-saken og talen om rikets tilstand. «Pay back the money», ropte demonstranter bak piggtråd som var satt opp utenfor rettslokalene i Johannesburg mens retten behandlet saken denne uka.

Det kan nå skje. Men fortsatt er det uklart om de får gjennomslag for sitt andre slagord: «Zuma must fall».

Mer fra Dagsavisen