Verden

Ytre høyre sterkt splittet

Det ytterliggående høyrepartiet AfD får en massiv gruppe i Forbundsdagen – men er så preget av intern dragkamp at det kan bli revet i to.

Bare timer etter jubelen over det historiske resultatet i det ytterliggående partiet Alternativ for Tyskland kom sprekkene i partiet igjen til syne.

Frauke Petry, en av lederne i partiet, kunngjorde at hun ikke vil være med i partiets parlamentariske gruppe i Forbundsdagen, men i stedet ta sin plass som uavhengig.

Mens kansler Angela Merkel går i gang med vanskelige regjeringsforhandlinger etter valget søndag, gjør AfD seg klar til for første gang å tre inn i nasjonalforsamlingen. Partiet gjorde det enda sterkere enn ventet, med 13 prosent oppslutning, og inntar posisjonen som Tysklands tredje største parti.

Men de sterke interne motsetningene i partiet vil tre enda tydeligere fram og i ytterste fall kunne føre til en splittelse, mener eksperter.

Kommentar: Merkel på vrien partnerjakt (Erik Sagflaat)

Bryter

– Et anarkistisk parti kan ha suksess i opposisjon, men kan ikke gi velgerne et troverdig regjeringsalternativ, sa Petry under en pressekonferanse sammen med flere andre AfD-ledere i går, før hun forlot stedet uten å ta spørsmål. Partifellene sa de var overrasket.

Partiet har lenge vært preget av dragkamp om strategien og hvor ekstremt det skal framstå.

En av partiets ytterliggående frontfigurer, Alexander Gauland, kom med følgende uttalelse etter valgresultatet:

– Vi skal jage fru Merkel. Vi skal ta tilbake landet vårt og folket vårt.

Frauke Petry er blant dem som er blitt mer marginalisert de siste månedene, og som har ønsket en mindre ekstrem framtoning. Hun tok avstand fra Gaulands uttalelser.

– Det er nettopp slik retorikk som jeg har snakket om, og som borgerlige velgere mener ikke er spesielt konstruktiv, sa Petry til kringkasteren ZDF i går.

Det ble holdt demonstrasjoner i flere tyske byer mot det ytterliggående partiet, som alle de andre partiene har avvist å samarbeide med. For mange tyskere er inntoget et sjokk.

– De er som nazistene under Hitler, sier en eldre mann til BBC.

– Jeg ble født i 1939. Jeg er et krigsbarn. Jeg vokste opp i ruiner, og nå har vi fått dette igjen, sier mannen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Splittelse?

Valgresultatet søndag er partiets største triumf så langt, men kan likevel vise seg å bli dramatisk for partiet, mener politikkprofessor Kai Arzheimer ved Universitetet i Mainz,

– AfD kan bli splittet, sier Arzheimer, som har forsket spesielt på høyreekstremisme.

– Det har vært mye intern kamp i AfD allerede fra starten. Med valget ute av veien, venter jeg enda mer strid i partiet, sier Arzheimer til Dagsavisen.

Han trekker fram uttalelsene fra AfD-profilen Gauland om at Merkel «skal jages», som noe som ikke alle står bak.

– Det er derfor godt mulig at Petry og de som er lojale til henne og mannen vil bryte ut, og at AfD vil bevege seg enda nærmere mot høyreekstremisme, som på middels sikt kan redusere partiets velgerappell, kommenterte Arzheimer i en analyse på egne nettsider rett etter valget.

Muligheten for en splittelse i AfD trekkes også fram i tysk presse.

– Jo større AfD-fraksjonen er, jo mer forferdelige mennesker kommer inn i Forbundsdagen. Da blir det vanskelig å holde fløyene sammen. Interne kamper vil ikke vente lenge på seg. Man kan regne med at fortryllelsen legger seg, kanskje kommer til og med en splittelse, skriver Der Spiegel i en analyse av valget.

Les også: Demonstrasjoner mot innvandringskritisk parti i Tyskland

Tok fra alle

Inntoget av AfD er ventet å gjøre den politiske debatten i Tyskland hardere og mer konfronterende. En rekke av representantene som nå kommer inn, har kommet med uttalelser som har vekket sterke reaksjoner. Partiet har samlet mye støtte på flyktningdebatten, som har preget tysk politikk siden flyktningkrisen eksploderte i 2015.

Partiets valgsuksess har rystet hele det politiske systemet i Tyskland: Partiet har stjålet velgere fra alle partier, viser beregninger fra Infratest dimap.

Det har trolig tatt 1.1 million velgere fra Merkels konservative partiallianse CDU/CSU, en halv million fra det sosialdemokratiske partiet SPD og over 400.000 stemmer fra det radikale venstrepartiet Die Linke.

Partiet gjorde det spesielt sterkt øst i Tyskland. Mange er likevel påpasselige med å understreke at 87 prosent av tyske velgere ikke stemte på AfD.

Les også: AfD vant stemmer fra både venstre og høyre

Hardt for Merkel

Nå venter svært vanskelige regjeringsdiskusjoner for Angela Merkel, med sin partiallianse CDU/CSU gjorde et dårligere valg enn ventet, med 33 prosent oppslutning. Sosialdemokratene (SPD), som gjorde det langt dårligere, med 20.5 prosent oppslutning, har varslet at det ikke lenger vil fortsette i storkoalisjon under Merkel.

Dermed er eneste mulige koalisjon den såkalte Jamaica-koalisjonen; en koalisjon mellom CDU/CSU og Fridemokratene og De Grønne. Merkel vil nå stå overfor svært vanskelige forhandlinger for å få partiene til å finne et felles plattform, for stridspunktene er mange. Særlig er immigrasjon et vanskelig tema. Fridemokratene og CSU, som er CDUs mer konservative søsterparti i Bayern og som har kritisert Merkel sterkt i flyktningkrisen, ønsker innstramming i asylpolitikken, noe CDU og De Grønne er imot.

En Jamaica-koalisjon har aldri vært forsøkt på nasjonalt nivå før, og kalles et eksperiment. Det kan ta mange uker før det er klart om Merkel klarer å danne en slik koalisjon. Går ikke det, er et nyvalg en mulig konsekvens, da er er tvilsomt om Merkel prøver seg på en mindretallsregjering.

Les også: Svekket Merkel sendes til «Jamaica»

Mer fra Dagsavisen