Xi og Macron holdt toppmøte i Paris

En rekke næringslivsavtaler ble inngått da Kinas president Xi Jinping møtte sin franske kollega Emmanuel Macron i Paris.

– Kina vil alltid støtte europeisk integrasjon og utvikling, forsikret Xi under toppmøtet mandag.

Presidentene undertegnet en avtale om kinesiske kjøp av 290 Airbus-fly til en anslått verdi av 30 milliarder euro. I tillegg ble det presentert avtaler om kyllingkjøtt, kjernekraft og offshore vindkraft.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Macron erklærte at landene vil samarbeide om investeringer i flere av landene som inngår i Kinas storslåtte silkevei-prosjekt.

Tidligere på dagen la de to presidentene ned kranser ved den ukjente soldats grav ved Triumfbuen i sentrum av Paris.

Xi kom til Frankrike etter et besøk i Italia, som lørdag undertegnet en ikke-bindende avtale om å bli med på silkevei-prosjektet. Målet med dette er å utvikle et transport- og handelsnettverk som skal omfatte land både i Asia, Afrika og Europa.

Les også: EU taler Beijing midt imot

Både USA og europeiske land har imidlertid vært kritiske til prosjektet. Tysklands utenriksminister Heiko Maas kritiserte Italias beslutning i et avisintervju søndag.

– Hvis noen land tror de kan gjøre smarte forretninger med kineserne, vil de bli overrasket når de våkner opp og skjønner at de befinner seg i en situasjon hvor de er avhengige, sa Maas. (NTB)