WP-kilder: Russisk forsøk på å sverte Biden og påvirke USAs valg

Russlands president Vladimir Putin styrer trolig en kampanje mot Joe Biden for å påvirke valget, ifølge en CIA-vurdering som omtales i Washington Post.

CIA-vurderingen er en intern hemmeligstemplet rapport, datert 31. august, ifølge Washington Posts kommentator Josh Rogin, som dekker utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhet.

Han har fått tilgang til konklusjonene i vurderingen via to kilder som har gått gjennom dokumentet.

Ifølge kildene har CIA-analytikere utarbeidet vurderingen med hjelp fra NSA og FBI, basert på flere titalls meldinger fra offentlige, ugraderte og hemmeligstemplede etterretningskilder.

Les også: Microsoft: Hackere angriper valgkamporganisasjoner før presidentvalget i USA

Kampanjen omfatter angivelig den ukrainske parlamentarikeren Andriy Derkach som skal ha koblinger til president Donald Trumps personlige advokat Rudolph Giuliani, skriver avisen.

Giuliani er ikke navngitt i CIA-vurderingen, men Derkachs aktiviteter beskrives i detalj, ifølge avisen. Det er ikke første gang at han navngis. 7. august sa Trump-administrasjonens kontraspionasjesjef William Evanina at Derkach inngår i Kremls forsøk på å sverte Bidens presidentkandidatur, ifølge Politico.

Les også: USA: Varsler sier han ble bedt om å dysse ned trusler fra Russland og nasjonalister

– Vår vurdering er at president Vladimir Putin og de mest høytstående russiske toppene er klar over og trolig styrer Russlands påvirkningskampanje som har som mål å sverte den tidligere amerikanske visepresidenten, støtte presidenten og så splid i samfunnet i forkant av det amerikanske valget i november, heter det i rapporten ifølge Washington Post.

CIA, NSA og FBI avviser overfor Washington Post å kommentere saken, men ingen av de tre byråene bestrider opplysningene i saken, skriver avisen.

Det hvite hus avviser også å kommentere saken.

Les også: Roger Stone vil ha unntakstilstand om Trump taper valget