WHO advarer mot å lette på smitteverntiltak i Europa

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener det er for tidlig å lempe på tiltak som skal hindre koronasmitte, til tross for at det i enkelte land går riktig vei.

Beskjeden fra WHOs Europa-kontor kommer etter at både Norge og Danmark har varslet lettelser i restriksjonene etter påske og i slutten av april.

Også Østerrike og Tsjekkia har varslet at enkelte restriksjoner skal fjernes.

– Dette er ikke tiden for å lempe på tiltakene. Det er tiden for nok en gang å doble og triple våre kollektive bestrebelser på veien mot undertrykkelse av viruset med full støtte fra samfunnet, sier WHOs Europa-direktør, Hans Kluge, på en digital pressekonferanse onsdag.

Les også: Lederen for EUs forskningsråd går av i protest mot koronahåndtering

Han understreker at det trengs grundige vurderinger før restriksjoner oppheves, blant annet når det gjelder om helsevesenet er godt nok forberedt.

– Slik det er i dag, er Europa fortsatt i stor grad i sentrum for pandemien. På den ene siden har vi grunn til å være optimistiske, og på den andre til å være svært bekymret, sier Kluge.

Han uttrykte bekymring for de økende smittetallene blant annet i Tyrkia, Israel, Sverige, Finland og Ukraina, samtidig som han pekte at tempoet i smitteutbredelsen har gått noe ned i land som Italia, Spania og Tyskland.

Han sa også at det har vært «noe god utvikling» i land som Østerrike, Nederland og Sveits.

Les også: Helsekuttene som rammet Sør-Europa