Weinstein-ofre får 19 millioner dollar i erstatning

Flere kvinner som ble utsatt for overgrep og trakassering av filmmogulen Harvey Weinstein, er tilkjent 19 millioner dollar i erstatning i et gruppesøksmål.

Utbetalingene – som tilsvarer rundt 184 millioner kroner – må fortsatt godkjennes av to dommere, men ble kunngjort av regjeringsadvokaten i New York tirsdag.

– Weinstein og produksjonsselskapet sviktet sine kvinnelige ansatte. Etter all trakasseringen, truslene og diskrimineringen oppnår de endelig en viss rettferdighet, sier regjeringsadvokat Letitia James. Hun nevner ikke et tidligere forlik på 25 millioner dollar inngått med titalls kvinner i desember.

I søksmålet mot Weinstein og The Weinstein Company påpekes det at den mektige filmprodusenten «krevde eller tvang kvinnelige ansatte til uønsket seksuell omgang som en motytelse for at de fikk beholde jobben eller ble forfremmet».

Les også: Weinstein dømt til 23 års fengsel for voldtekt og seksuelle overgrep

Billig

En advokat som representerer flere av kvinnene i søksmålet er langt fra fornøyd med utfallet. Han mener Weinstein slipper billig unna og ikke trenger å betale av egen lomme for å dekke erstatningene.

– I forliket tar han heller ikke noe ansvar for handlingene sine, sier Douglas Wigdor.

68 år gamle Weinstein soner en dom på 23 års fengsel for én voldtekt og ett seksuelt overgrep. Til sammen har nesten 90 kvinner kommet med anklager mot Weinstein. (NTB)

Les også: Undervurderte metoo – måtte gå