Verden

Washington Post: Trump presset Georgias valgansvarlige til å «finne» stemmer

Donald Trump ringte lørdag Georgias valgansvarlige for å prøve å overtale ham til å «finne» stemmer nok til å omgjøre valgnederlaget, melder Washington Post. – En vanæret president i oppløsning, sier USA-ekspert.

Avisen har fått tilgang til et opptak av den timelange telefonsamtalen mellom Trump og delstatens øverste valgansvarlige, republikaneren Brad Raffensperger (hør lydklippet lenger ned i saken).

Ifølge avisen forsøkte Trump å smigre Raffensperger, ba ham innstendig om å ta grep, og i tillegg hintet han med trusler om konsekvenser dersom Raffensperger nektet å hjelpe ham med å «finne» flere stemmer i Trumps favør.

– Hør her. Alt jeg vil er dette: Jeg vil bare finne 11.780 stemmer, noe som er én mer enn vi har. Fordi vi vant delstaten, sier Trump til Raffensperger i telefonsamtalen.

Les også: Republikansk senator advarer Trump og partikolleger: – De leker med ilden

– Umulig at jeg tapte

Raffensperger avviser på sin side presidentens påstander og påpeker at Trump lener seg på konspirasjonsteorier som allerede er avfeid av valgmyndighetene.

– Utfordringen du har er at informasjonen som du sitter på, er feil, sier Raffensperger i telefonsamtalen med Trump.

– Det er fullstendig umulig at jeg tapte i Georgia. Det er ikke mulig. Vi vant med hundretusenvis av stemmer, sier Trump.

Hør telefonsamtalen her (saken fortsetter under videoen): 

Tre omtellinger

Georgia gjennomførte omtelling av stemmene hele tre ganger, hvor Joe Biden kom seirende ut alle gangene. Dette falt ikke i god jord hos Trump.

FILE - In this Wednesday, Nov. 11, 2020 file photo, Georgia Secretary of State Brad Raffensperger speaks during a news conference in Atlanta, announcing an audit of presidential election results that will trigger a full hand recount. In Georgia, Republicans have proposed requiring a photo ID when voting absentee, a ban on drop boxes and possibly a return to requiring an excuse for mail voting such as illness or traveling for work on Election Day. Early supporters of the ID requirement include Raffensperger and Gov. Brian Kemp. (AP Photo/Brynn Anderson)

Delstaten Georgias øverste valgansvarlige, republikaneren Brad Raffensperger, har gjentatte ganger forsvart tellingen av stemmer etter presidentvalget. President Donald Trump forsøker likevel å få delstaten til å undersøke stemmene nok en gang. Foto: Brynn Anderson / AP / NTB

Så sent som for noen uker siden retvitret Trump en påstand fra en advokat som skrev at blant annet Raffensperger vil bli fengslet etter å ha kåret Biden som vinner.

Biden vant valget i Georgia med 12.779 stemmers margin. Delstaten har tidligere vært ansett som en sikker republikansk delstat.

Les også: Trump angripes av sin tidligere kommunikasjonssjef: – Han har gjort USA svakere, sykere og fattigere

Snakket om senatsvalget

Tirsdag skal det holdes et viktig omvalg på to senatsplasser i Georgia, og utfallet avgjør om Republikanerne beholder sitt flertall i Senatet.

I telefonsamtalen med Raffensperger sa Trump også at om han ikke gjør noe før tirsdag, vil det sette de to republikanske senatorenes politiske framtid på spill.

(Saken fortsetter under videoen)

Trump mener fremdeles at han er den rettmessige vinneren av presidentvalget i starten av november. Valgkollegiet har formelt valgt Biden til president, og han blir innsatt senere denne måneden.

Trumps gjentatte påstander om omfattende valgfusk er avvist både av USAs justisminister, landets nasjonale valgkommisjon, utenlandske valgobservatører og delstatsmyndighetene. Trump har ikke lagt fram beviser for påstandene.

Les også: «Tro det eller ei, vi har kanskje alle noe å lære av svigersønnen til Donald Trump»

– En vanæret president

Hilmar Mjelde, USA-ekspert og seniorforsker ved NORCE forskningssenter i Bergen, sier at Trumps forsøk på å stjele valget bare har eskalert siden november.

– Dette er simpelthen et forsøk på et «autogolpe» – et selvkupp hvor presidenten forsøker å forbli ved makten, men et komplett inkompetent forsøk, skriver Mjelde i en sms til Dagsavisen.

Han understreker at det verken er en teoretisk eller praktisk sjanse for at Trump kan lykkes med dette.

– Det har det aldri vært. Så dette minner mer og mer om Nixons siste dager – en vanæret president i oppløsning.

– Den store forskjellen på Nixons siste dager i 1974 og nå er at den gang var det presidentens eget parti som ga ham beskjed om at nå er det over. Mens dagens radikaliserte republikanske parti bistår presidenten i angrepet på demokratiet, sier Mjelde.

Les også: Vandaler gikk løs på husene til kongresstoppene Pelosi og McConnell

– Rom for et tredje parti

Det er det farlige her med tanke på fremtiden, påpeker han.

– Fordi demokratiet forutsetter at demokratiske normer respekteres. Systemet og institusjonene er ikke nok, hvis aktørene går løs på normene, som Republikanerne i økende grad har gjort under Trump.

Mjelde mener kontrasten til Det republikanske partiet under George H. W. Bush for 30 år siden er så til de grader slående.

– Både i innhold og stil. Jeg tror det snart er rom for et tredje parti i rikspolitikken, anført av folk som Ben Sasse, Mitt Romney og kanskje demokraten Joe Manchin.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen