Verden

- Vond bismak for Israel

TENÅRINGSDRAPENE: Drapet på en palestinsk gutt har ført til at israelerne har måttet besinne seg, mener Hilde Henriksen Waage. I går innrømmet tre personer det brutale drapet.

Drapet på 17 år gamle Mohammed Abu Khadir har satt sinnene i kok på palestinsk side, og blir beskrevet som et hevndrap etter at tre jødiske ungdommer 30. juni ble funnet drept på Vestbredden. Det er en knapp uke siden Khadir ble brent levende og dumpet i et skogholt ved Jerusalem. Ifølge Hilde Henriksen Waage, som er professor ved Universitetet i Oslo, har ugjerningen ført til to ting: Det har økt det palestinske sinnet, og dempet det israelske.

- Drapet og den påfølgende arrestasjonen av de mistenkte, har ført til at den israelske befolkningens rop på hevn og aksjoner mot Hamas har dempet seg noe. I stedet har mange israelere fått en vond bismak i munnen. Dette er pinlig for Israel som mener de er en rettsstat, det er ikke slik folket i en rettsstat skal oppføre seg, sier Waage, som for tida befinner seg i Øst-Jerusalem.

Samtidig har sinnet på den palestinske siden blitt mye større, påpeker Waage. Den israelske avisen Haaretz meldte i går at tre av i alt seks arresterte, alle beskrevet som jødiske ekstremister, har innrømmet å ha drept 17-åringen. Drapet har ført til omfattende palestinske opptøyer.

Demper spenningene

Waage forteller at det var umulig å bevege seg ut og inn av Øst-Jerusalem fredag, samme dag som Tareq Abu Khudair ble begravet, på grunn av det hun omtaler som en «jernring» satt opp av den israelske hæren og politiet. Mange frykter nå at et gryende palestinsk opprør kan eskalere i en ny intifada, slik det gjorde i 1987 og 2000. Det tror ikke Waage.

- Både Fatah og Hamas skjønner at et nytt oppgjør med israelerne er dømt til å mislykkes. Palestinerne vil da verken ha allierte blant stormakter eller arabiske land. De prøver derfor å dempe spenningene i det palestinske folket. Men små, ytterliggående grupper kan utløse store flammer, sier hun.

En palestinsk TV-kanal viste i helgen en sjokkerende video der israelske grensevakter slår løs på en palestinsk-amerikansk 16-åring i Jerusalem. Gutten ble varetektsfengslet, og så dømt til ni dagers husarrest av en domstol i Jerusalem.

- Både tenåringsdrapet og bildene av den løslatte 16-åringen som var utsatt for grov politivold, har gjort situasjonen verre. Slik er det når folk lever i en trykkoker. Mange palestinere føler avmakt og håpløshet. Da vil slike oppgjør blusse opp med jevne mellomrom, sier Waage.

- Kollektiv avstraffelse

Etter funnet av de drepte israelske tenåringene ga israelske myndigheter raskt Hamas skylden, og satte i gang omfattende bombeaksjoner mot den Hamas-kontrollerte Gazastripen. Flere hundre mistenkte palestinere ble arrestert. Mistenkte har fått hjemmene sine ødelagt. Hamas har kategorisk nektet å ha noe med tenåringsdrapene å gjøre.

- Israel sier at landet er en rettsstat, men samtidig ser vi i denne saken at det nok en gang er helt andre spilleregler for palestinere enn for israelere. Når israelere blir drept utføres det en kollektiv avstraffelse for hele Gaza-stripen, i stedet for at forholdene undersøkes, etterforskes og mistenkte blir stilt for en domstol. Når en palestinsk gutt blir drept får derimot de mistenkte sakene sine behandlet av et rettsvesen, sier Waage.

Drøftet reaksjon

Israel har fordømt drapet på den palestinske 16-åringen, som statsminister Benjamin Netanyahu beskriver som «uakseptabelt» og «avskyelig». Han har selv ringt offerets far med sine kondolanser. Samtidig fortsetter volds­spiralen mellom Israel og væpnede grupper på Gaza.

Minst sju medlemmer av Hamas ble natt til i går drept av israelske bomber, melder Haaretz. Israel nekter for å ha drept dem og kalte i går inn ekstra soldater til Gaza­stripen av frykt for nye sammenstøt.

Hamas sier at «Israel må betale prisen» for de siste dagers aksjoner. Væpnede grupper fortsatte i går å fyre raketter fra Gaza-stripen og inn i Israel der flere mål ble truffet, men ingen personer ble meldt å ha kommet til skade. I går samlet sikkerhetskabinettet seg i Jerusalem for å diskutere en reaksjon på rakettskytingen.

eirik.hind.sveen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen