Verden

Voldsomme protester

Rasende demonstranter satte fredag fyr på kontorene til Det muslimske brorskapet i flere egyptiske byer og anklager president Mohamed Mursi for kupp.

KAIRO: Mursi avfeier kritikken.

Ifølge det statlige fjernsynet i landet slo demonstranter til mot kontorene til brorskapets parti, Frihets- og rettferdighetspartiet, i Suez, Ismailiya og Port Said.

Også i Alexandria ble partikontoret stormet, og det kom til voldsomme sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mursi.

Bøker og møbler ble kastet ut av bygningen og satt fyr på, og det ble kastet steiner.

Utvidede fullmakter

Bakgrunnen for protestene er Mursis beslutning om å innvilge seg selv utvidede fullmakter. Opposisjonen i landet anklager ham for kupp.

– Mursi har tilranet seg all statlig makt og utnevnt seg selv til Egypts nye farao, hevder tidligere fredsprisvinner Mohamed ElBaradei.

Presidentens tilhengere avviser dette og hevder beslutningen er et forsøk på å få fart på den langvarige og turbulente overgangen til demokrati.

Men en av presidentens rådgivere, den kristne Samir Morqoz, sa fredag at han går av i protest mot beslutningene.

– Jeg besluttet å gå av fordi presidenten og presidentens tjenestemenn ikke informerte meg om disse dekretene før de ble kunngjort. Jeg fikk vite om dem gjennom TV, sa han til avisen Al Ahram.

FN- og EU-kritikk

En av forordningene innebærer at alle avgjørelser tatt av Mursi fram til en ny nasjonalforsamling er valgt, ikke kan etterprøves juridisk.

FNs menneskerettskommissær Navi Pillay er blant dem som er kritisk.

– Vi er svært bekymret for de store konsekvensene det kan få for menneskerettigheter og rettssikkerhet i Egypt, sier en talsmann for Pillay.

EU slutter seg også til kritikken og ber Mursi respektere den demokratiske prosessen.

– Det er av avgjørende viktighet at den demokratiske prosessen blir sluttført i tråd med de løfter den egyptiske ledelsen har gitt, sier en talsmann for EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Sekulære og liberale

En annen forordning gjør det umulig å oppløse grunnlovsforsamlingen, som er blitt sterkt kritisert siden den ble utpekt av den egyptiske nasjonalforsamlingen i januar.

Sekulære og liberale krefter hevder forsamlingen er for dominert av islamister som vil gi grunnloven en sterkt religiøst preg.

Mursis avsettelse av riksadvokat Abdel Maguid Mahmoud vekker også sterke reaksjoner hos opposisjonen, og demonstranter strømmet fredag ettermiddag til Tahrir-plassen i sentrum av Cairo for å markere sin misnøye.

Avfeier

Også tidligere i uka har det vært demonstasjoner på Tahrir-plassen, som var et sentralt møtested under den arabiske våren som førte til regimeskifte i Egypt.

Sekulære ungdommer har ledet an i demonstrasjonene og ropt slagord mot Det muslimske brorskap og president Mursi.

Mursi selv avfeier kritikken og hevder at utviklingen nå går i riktig retning i Egypt.

– Det går nå, Gud være lovet, framover og ingen står i veien for oss, sa Mursi da han talte i en moské etter fredagsbønnen.

– Jeg oppfyller løftet om å tjene Gud og fedreland, og jeg konsulterer alle før jeg tar beslutninger, fortsatte han.

– Man seirer ikke uten å ha en klar plan, noe jeg har, la han til.

Mer fra Dagsavisen