Verden

Volden eskalerer foran valget

KABUL: Hotel Serena ble i går angrepet av væpnede menn. Angrepene øker i hyppighet foran valget, forteller journalist Anders Sømme Hammer, som er i Afghanistan.

Fire væpnede menn tok seg inn på Serena Hotel i Kabul i går kveld. Meldingen kom fra Reuters kom like før klokka 19.00.

Én time senere uttaler den afghanske viseinnenriksministeren at gjestene på hotellet i Kabul skal være i sikkerhet, videreformidlet av nyhetsbyrået AP. Det blir senere meldt om at den fjerde angriperen skal være død.

«Kamper og skyting»

Hotellet som huser mange utlendinger, ble i går omringet av sikkerhetsstyrker. Det var da usikkert hvem gjerningsmennene var, og hvordan skuddvekslingen hadde foregått. TV 2-journalist Mah-Rukh Ali rapporterte i går fra Kabul: «Nettopp vært i kontakt med kollega på hotellet. Skyting og kamper skal foregå i hotellets hage», skrev hun på Twitter.

En kvinne som er gjest på hotellet, sier at skytingen tilsynelatende begynte i hotellets restaurant, skriver NTB. En stund gikk det rykter om at skytingen skyldtes en krangel mellom bevæpnede vakter, men i løpet av kvelden tok Taliban ansvaret for angrepet. ifølge en talsmann for gruppen tok angriperne seg inn i hotellet via en bakdør, skriver NTB.

Valg neste måned

Den norske journalisten Anders Sømme Hammer er også i Afghanistan. Han forteller at volden eskalerer foran valget, som etter planen blir avholdt 5. april.

- Det er veldig urolig i Afghanistan foran valget, sier Hammer til Dagsavisen.

Han forteller om angrep i flere provinser i landet som kommer stadig hyppigere. Samme dag som angrepet på Serena Hotel ble minst 18 drept og 14 skadet i et selvmordsangrep i Jalalabad, øst i landet.

- Et av målene er å skremme folk fra å delta i valget. Det er nå over 1000 sivile som driver valgkamp her i landet, og Taliban har sagt at alle som driver valgkamp er legitime mål. I tillegg fører også mobiliseringen rundt valget til at konflikter eskalerer, sier Hammer, som understreker at flere opprøre, ikke bare Taliban, står for volden.

Angrepet før

Serena Hotel regnes som det tryggeste stedet å bo i Kabul og huser mange FN-ansatte og utenlandske delegasjoner som har ankommet for å overvåke valget.

I januar 2008 ble den norske journalisten Carsten Thomassen drept under et angrep mot det samme hotellet. Thomassen var i Afghanistan i forbindelse med at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte landet.

Pressevakt Eskil Grendahl Sivertsen i UD beskrev situasjonen som uoversiktlig, i går kveld.

- Det jeg vet er at vårt personell tilknyttet ambassaden i Kabul skal være uskadd. Vi har ikke kjennskap til at det skal være noen nordmenn som har kommet til skade i skuddvekslingen. Vi har heller ikke fått melding om at noen nordmenn skal ha vært til stede på hotellet, sier Sivertsen.

Norske soldater

Forsvaret opplyste i går at norske spesialsoldater deltok i aksjonen mot Serena Hotel sammen med afghansk politi.

- Et mindre antall norske spesialsoldater er til daglig veiledere for det afghanske kontraterrorpolitiet. De har sammen med afghanske politifolk rykket ut til Serena Hotel, opplyser major og pressetalsmann for forsvarssjefen Eystein Kvarving til NTB.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen