Bildet er hentet fra amatørvideoen publisert av aktivister på nettstedet Youtube i går, der viseminister Hussameldin sier at han vender ryggen til regimet og støtter opprørene. FOTO: ALJIZAHNEWS VIA APTN/SCANPIX

Viseminister hopper av

Viseoljeminister Abdo Hussameldin slutter seg til de syriske opprørerne i en video på YouTube. Opposisjonen håper flere vil følge etter.

- Jeg har arbeidet for Syrias regjering i 33 år, men jeg ønsker ikke å avslutte livet som tjener for et kriminelt regime, sa viseminister for olje- og mineralrikdom i Syria Hussameldin.

I videoen som ble publisert av aktivister på nettstedet YouTube i går kunngjør han i sterke ordelag at han sier opp sin stilling, hopper av regimet og trekker seg fra det styrende Baath-partiet.

- I et helt år har du påført dem du mener er ditt folk sorg og tap, nektet dem grunnleggende menneskerettigheter og menneskelighet og presset landet mot avgrunnens rand, sa Hussameldin i meldingen adressert den syriske presidenten.

Han er den til nå høyest rangerte politikeren som har forlatt Bashar al-Assads regime.

 

Store ødeleggelser

Den siste tida har flere i militæret meldt overgang til opprørerne, deriblant general Mostafa Ahmad al-Sheik som rømte til Tyrkia i januar og er den høyest rangerte offiseren som har forlatt Assad.

Burhan Ghaliun, som leder den opposisjonelle paraplyorganisasjonen Det syriske nasjonalrådet, håper Hussameldins avgjørelse kan få flere i regimet til å våkne.

- Den viktigste grunnen til at ikke andre på ledernivå til nå har hoppet av, er at regimet i 50 år har behandlet sine tjenere som slaver. De er omgjort til fjernstyrte roboter, men nå kan de ha fått en lusing som får dem til å våkne, sier Ghalioun.

Avhoppene skjer samtidig som myndighetenes voldsomme angrep på bydelen Baba Amr i Homs, der opprørerne for inntil en uke siden kjempet imot regimestyrkene. Internasjonale hjelpeorganisasjoner er blitt nektet adgang til byen, men FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos slapp endelig inn onsdag og ble møtt med enorme ødeleggelser. De fleste innbyggerne hadde forlatt byen. Også internasjonale Røde Kors fikk tilgang til Baba Amr onsdag.

- Mange familier har i løpet av de siste dagene flyktet fra urolighetene i Homs og ut av landet, sier president i Røde Kors i Norge, Sven Mollekleiv. Røde Kors trapper derfor nå opp innsatsen i nabolandet Libanon.

 

Annan til Syria

Samtidig er FN og Den arabiske ligas nye spesialutsending til Syria, Kofi Annan, på vei til Damaskus for å skape dialog mellom partene. Opposisjonen mener det er for seint.

- Drapene må stanse og vi må finne en måte å få på plass passende reformer på og gå videre, sier Annan som er tidligere generalsekretær i FN.

Opposisjonelle oppfatter Annans planer om forhandlinger som en utstrakt hånd til Assad og en oppfordring om å knuse opprøret.

- Vi avviser enhver dialog mens tanks bomber byene våre, snikskyttere skyter våre kvinner og barn og områder er isolert fra omverdenen av regimet uten elektrisitet, kommunikasjon eller vann, sier aktivist Hadi Abdullah, til nyhetsbyrået Reuters.