Verden

Vippestater foretrekker Ivanka

Reisefølge, datter og omstridt rådgiver for president Donald Trump. Vil Ivanka Trump også være stemmesanker i presidentvalget i 2020?

– Jeg tror Ivanka Trump er en brikke Donald Trump bruker for å få oppmerksomhet, sier Gunnar Grendstad, USA-ekspert og professor ved Universitetet i Bergen (UiB).

President Trump skifter støtt og stadig ut staben sin, men hans eldste datter Ivanka Trump har fremdeles kontor i Det hvite hus.

I valgkampen 2020 spår flere at familien til Donald Trump vil bli enda viktigere og mer fremtredende enn tidligere.

Les også: Er dette duoen som kan slå Trump 

Mer populær enn faren

Ivanka Trump er mer populær enn faren i tre sentrale stater, viser en meningsmåling fra Firehouse Strategies og Optimus.

Vippestatene Pennsylvania, Michigan og Wisconsin kan bli avgjørende for hvem som vinner presidentvalget i 2020, og i alle disse statene er Ivanka Trump mer populær enn faren sin.

Newsweek spekulerer på om Ivanka Trump kommer til å få en nøkkelrolle for å vippe statene i Trumps favør.

Tillit til familien

Selv om Donald Trumps valgkamp har strateger, advokater og kommunikasjonsrådgivere, stoler Trump aller mest på familiemedlemmene sine, skriver Politico.

– De eneste personene som kan snakke for Trump er en Trump, sier kilder nært Det hvite hus til Politico.

Likevel har Ivanka Trump ingen planer om å forlate Det hvite hus for å bidra med valgkampen, sier kilder til Politico. Hun vil fortsette å fokusere på kvinners rolle og jobbskapning fra kontoret i Washington.

Presidents tillit til familiære bånd gjelder nemlig også for viktige posisjoner i Det hvite hus. Der har blant andre Ivanka Trump en uklar rolle som rådgiver, datter og reisefølge.

Hun og mannen, Jared Kushner, er blant de mektigste i Trump-administrasjonen.

Les også: Duell mellom meningsfeller

Lite tidligere erfaring

«Kone, mor, søster, datter. Rådgiver for USAs president om jobbskapning + styrking av økonomi, utvikling av arbeidskraft & entreprenørskap».

Slik beskriver Ivanka Trump seg selv på Twitter.

Siden Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus, har datteren vært en nær rådgiver for presidenten. Hun har også vært med på en rekke offisielle møter og arrangementer på høyt nivå, både i Washington og i utlandet.

NÆRE: Donald Trump og datter Ivanka Trump har et nært forhold. FOTO: NTB SCANPIX

Donald Trump og datter Ivanka Trump har et nært forhold. Foto: NTB Scanpix. 

Senest for en måned siden deltok presidentdatteren på et G20-møte i Osaka i Japan. En videosnutt av Ivanka Trump som bryter inn i en samtale mellom den tidligere britiske statsministeren Theresa May og lederen for Det internasjonale pengefondet Christine Lagarde, har fått mye oppmerksomhet.

Selv om hun var med som presidentens rådgiver, er rollen hennes i møtene utydelig, mener Grendstad.

– Videoen viser hvor krøkkete det er å representere presidenten, men ikke ha en formell rolle i de offisielle møtene, sier han.

Et par dager senere var hun også til stede under det historiske øyeblikk da Donald Trump satte sine bein i Nord-Korea.

Les også: Trumps kyniske bruk av antisemittismen

Får mye oppmerksomhet

Kritikere har stilt spørsmål ved hvilken rolle hun egentlig har i Trump-administrasjonen, samtidig har mange kritisert hennes manglende politiske og diplomatiske erfaring.

– Hun har fått jobben i kraft av å være familiemedlem, heller enn en person som har nyttig kompetanse for presidenten, sier Grendstad.

Det kan gå ut over kvaliteten på rådene presidenten får, mener han.

I likhet med at det kan være vanskelig å skjønne Ivanka Trumps rolle i Trump-administrasjonen, mener Grendstad at hun selv kan ha problemer med å skille rådgiver- og datterrollen.

– Ivanka Trump får mye oppmerksomhet når hun er med faren sin, noe presidenten kan bruke for å fremme sakene sine, sier UiB-professoren.

Les også: Kommentar: Drømmen om en kjedelig politiker

kritisert: Mange kritiserer Ivanka Trump for å ha lite politisk erfaring. FOTO: NTB SCANPIX

Mange kritiserer Ivanka Trump for å ha lite politisk erfaring. Foto: NTB Scanpix

Blant verdens mektigste

De to siste årene har Ivanka Trump vært høyt rangert på magasinet Forbes’ liste over verdens 100 mest innflytelsesrike kvinner.

I 2018 havnet hun på 24 plass, rett bak dronning Elizabeth av Storbritannia.

– Mens det er uklart hvordan påvirkingen hennes i Det ovale kontor utspiller seg, har hun gjort fremskritt i sin politiske agenda i 2018, står det i Forbes presentasjonene av Trump.

Arbeid og kvinner

Presidentens eldste datter var sentral allerede i valgkampen i 2015. Da ble hun særlig brukt til å få kvinner og unge til å stemme på Donald Trump.

Siden 2017 har presidentdatteren jobbet som seniorrådgiver for faren. Da hadde hun allerede fungert som uoffisiell rådgiver for ham i flere måneder.

###

Ivanka Trump er med på mange viktige møter. Foto: NTB Scanpix

Det er særlig jobbskapning og kvinner som har vært høyt på agendaen hennes.

I vinter ble hun leder for nylanserte «Women’s Global Development and Prosperity Initative». Initiativet skal gi økonomisk sikkerhet til 50 millioner kvinner rundt om i verden innen 2025, skriver The New York Times.

– Utenfor den hvite verdenen ser det litt forkjært ut når en blond, rik, presidentdatter prøver å fortelle hvordan fargede kvinner skal lykkes, sier Grendstad ved UiB.

Mange nære rådgivere

Donald Trumps datter er imidlertid ikke den eneste i Trump-administrasjonen som har et nært forhold til presidenten.

Bant annet jobber Ivanka Trumps mann, Jared Kushner, som seniorrådgiver for presidenten, også han uten særlig politisk erfaring fra tidligere.

Under et statsbesøk til Storbritannia i juni hadde presidenten med seg både barn, svigerbarn og kone, noe flere medier satte spørsmålstegn ved.

Turen ble grundig dokumenter på sosiale medier av familiemedlemmene.

– President Trump ønsker å ha personer rundt seg som han kan stole på, sier Grendstad.

Problemet er at familiemedlemmer i Det hvite hus kortslutter den politiske prosessen er et problem. De har direkte tilgang til presidenten, legger han til.

Les også: Kommentar: "Trump er ein rasist som fornektar sin eigen rasisme" 

Mer fra Dagsavisen