Verden

Vinn eller forsvinn

I dag må Marco Rubio vinne hjemstaten Florida for å henge med i nominasjonskampen. Det gjør han neppe.

NEW YORK (Dagsavisen): For få uker siden var 44 år gamle Marco Rubio det republikanske etablissementets største håp i kampen mot Donald Trump og erkekonservative Ted Cruz. I dag er alles øyne rettet mot Florida, Marco Rubios hjemstat, når fem delstater holder nominasjonsvalg. Vinner ikke Marco Rubio her, falmer håpet om å finne en utfordrer til den stadig mer dominerende Donald Trump.

Trump har vunnet 15 delstater så langt, og ligger langt foran konkurrentene i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat.

Så langt har Rubio bare vunnet en eneste delstat, i tillegg til Puerto Rico og DC. Vinner han ikke i dag, er det etter alt å dømme over for senator Rubio.

– Å vinne hjemstaten Florida er helt avgjørende, sier Robert Y. Shapiro, professor i statsvitenskap ved University of Columbia i New York.

Les også Amerikabrev: Mitt liv med Donald

Kan stoppes

Shapiro sier det er tre grunner til at Rubio er nødt til å vinne i dag.

  • For ikke å ødelegge all framtidig politiske karriere.
  • For å ha en sjanse til å vinne nominasjonen.
  • Hvis Rubio vinner Florida, ødelegger han Trumps sjanser for å vinne et flertall av delegatene før landsmøtet.

Det siste punktet er det aller viktigste for republikanerne nå. Fordi vinneren av Florida stikker av med alle delegatene, som fram til nå i hovedsak har vært fordelt proporsjonalt, kan dagens valg være helt avgjørende for både Trump og partiets framtid. Også Ohio og Illinois, som også går til valg i dag, er stater der vinneren får alle delegatene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Går mot kamp

Den mer moderate John Kasich er guvernør i Ohio, og ligger foran Trump på meningsmålingene der. Stadig flere tror et såkalt kamplandsmøte er veien å gå, der delegatene fristilles hvis ingen kandidat får mer enn halvparten av stemmene. Det vil i så fall bli første gang siden 1948. Et slikt landsmøte er den eneste måten det tidligere håpet Marco Rubio fortsatt kan stikke av med nominasjonen på, påpeker Robert Y. Shapiro.

Les også: USAs «Grand Old Party» – en tragisk utvikling

Mer fra Dagsavisen